ABD ekonomisi yüzde 4.8 daraldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD ekonomisi yüzde 4.8 daraldı
Doviz.com
29.04.2020 16:06

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre 2020'nin ilk çeyreğinde ABD ekonomisi koronavirüs salgını sebebiyle GSYH yüzde 4.8 daraldı. Bu düşüş 2014 yılından itibaren ABD'nin yaşadığı ilk resesyon oldu. 2008 krizinden sonra ise 8.4 oranında küçülen ABD ekonomisi, o seneden en büyük daralmayı yaşamış oldu. 

Salgının yayılmaması için yürürlüğe giren kısıtlamalar, üretim faaliyetlerinin durması ve tüketim talebinin azalması uzmanlara göre bu daralmanın başlıca sebepleri olarak görülüyor. 

Kovid-19 salgınının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde daralan ülke ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,1'lik büyüme kaydetmişti.

Bu dönemde ABD ekonomisindeki daralmada; kişisel tüketim harcamaları, yabancıların sabit yatırımları, özel stok yatırımları, ihracat ve ithalattaki düşüş etkili oldu.

Yılın ilk çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 1,3 artış gösterdi. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de bu dönemde yüzde 1,8 arttı. Beklentiler bu verinin yüzde 1,4 artması yönündeydi.

REKLAMI KAPAT X