ABD enflasyon verisi açıklandı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon verisi açıklandı!
Doviz.com
11.01.2024 16:30

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon aralık ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Kasım ayında yıllık artış yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın yıllık artış beklentisi yüzde 3,2 seviyesindeydi.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti. Piyasanın aylık artış beklentisi ise yüzde 0,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 3,9 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti de aylık yüzde 0,3, yıllık ise yüzde 3,8 seviyesindeydi.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi 3 yılın en düşük seviyesine gerilemişti

New York Fed’in aralık ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin düştüğü görülmüştü.

Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi geçen yıl aralıkta 0,4 puan azalışla yüzde 3'e gerilemişti. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde 0,4 puan azalarak yüzde 3'ten yüzde 2,6'ya ve 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de 0,2 puan azalışla yüzde 2,5'e gerilemişti.

İLGİLİ HABER ABD'de tüketicilerin enflasyon beklentisi 3 yılın en düşük seviyesinde Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi geçen yıl aralık ayında yüzde 3 ile Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Altın fiyatları enflasyon verisine nasıl tepki verdi?

Beklentileri aşan ABD enflasyon verisi sonrası ons altın ise ilk tepki olarak 2037 dolardan 2026 dolar seviyesine geriledi. Ons altın saat 16.34 itibarıyla ise 2032 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: Doviz.com - Ons altın

İLGİLİ ANALİZ Altında yükselen trend alarm veriyor Altın yatırımcısının altın dostu olarak tanımladığım "ons altının yükselen trendi" son 2 gündür yatırımcısı için alarm vermeye başladı.
REKLAMI KAPAT X