ABD enflasyon verisi açıklandı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD enflasyon verisi açıklandı!
Doviz.com
13.02.2024 16:30

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon 2024 yılının ilk ayında yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti.

Aralık ayında yıllık artış yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşirken, ocak ayına yönelik piyasanın artış beklentisi ise yüzde 2,9 seviyesindeydi.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,4 artış kaydetti. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 0,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarında oldukça sık bahsettiği Çekirdek TÜFE ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,4 ve yüzde 3,9 artış kaydetti. Veriye ilişkin beklenti ise aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,7 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

Kısa vadeli enflasyon beklentisi ocakta değişmemişti

New York Fed’in aralık ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi'nde ise tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin değişim göstermediği görülmüştü.

Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, ocakta değişim göstermeyerek yüzde 3 olmuştu. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam etmişti.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise aynı dönemde yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e gerilerken Mart 2020'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü. 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de yüzde 2,5'te sabit kalmıştı.

Altın fiyatları enflasyon verisine nasıl tepki verdi?

Beklentileri aşan ABD enflasyon verisi sonrası ons altın ise ilk tepki olarak 2029 dolardan 2016 dolar seviyesine indi. Ons altın saat 16.33 itibarıyla bir önceki güne göre yüzde 0,20 kayıpla 2016,18 dolardan işlem görüyor.

Kaynak: Doviz.com - Altın

REKLAMI KAPAT X