ABD Hazine Bakanı Bessent: Misilleme yapmayan ülkeler ödüllendirildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Hazine Bakanı Bessent: Misilleme yapmayan ülkeler ödüllendirildi
Doviz.com
10.04.2025 09:08

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, açıklanan karşılıklı tarifelerin 90 günlüğüne durdurulmasına ilişkin misilleme yapmayan ülkelerin "ödüllendirildiğini" söyledi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Başkan Donald Trump'ın Çin’e yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkarmasının ardından Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Açıklamalarında Trump’ın stratejisinin 75’ten fazla ülkeyi müzakere masasına oturmaya teşvik ettiğine vurgu yapan Bessent, bu süreçte misilleme yapmayan ülkelerin “ödüllendirildiğini” söyledi.

Bessent, müzakereye açık ülkeler için tarifelerin yüzde 10’luk taban seviyeye düşürüleceğine işaret ederek, "Çin ise gerilimi tırmandırdığı için yüzde 125’lik tarifeyle karşı karşıya kaldı." değerlendirmesini yaptı.

“Meksika ve Kanada da yüzde 10’luk tarifeye dahil mi?” sorusuna ise “Evet.” yanıtını verdi.

"Başkan Trump bizzat müzakerelerin içinde olmak istiyor"

ABD Hazine Bakanı, Çin’in modern dünya tarihinin en dengesiz ekonomilerinden biri olduğunu ve ticaret dengesizliğinin en büyük kaynağının Çin olduğunu savundu. “Ben buna ticaret savaşı demiyorum. Ancak Çin’in tırmandırdığını ve Başkan Trump’ın buna çok cesurca karşılık verdiğini, ticaret ortaklarımızla bir çözüm üzerinde çalışacağımızı söylüyorum.” diye konuştu.

Trump’ın büyük bir pazarlık kozu oluşturduğunu dile getiren Bessent, bu adımın ardından müttefik ülkelerden iyi niyetli müzakere taleplerinin geldiğini, şu ana kadar 75’ten fazla ülkenin ABD ile iletişime geçtiğini açıkladı. “Bugünden sonra bu sayının daha da artacağını tahmin ediyorum. Süreç biraz zaman alacak ve Başkan Trump bizzat işin içinde olmak istiyor. Bu yüzden 90 günlük duraklamaya gidiyoruz.” dedi.

"Piyasaların tepkisi nedeniyle hareket edilmedi"

Bessent, yüzde 10’luk temel tarifelerin yürürlükte kalacağını ve tarifelerin duraklatılmasının nedeninin piyasalardaki tepkiler olmadığını vurguladı.

“Piyasalar geçen hafta gördükleri tarife oranlarının artık bir tavan olduğunu anladı. Şimdi biraz daha netlik oluşmuş durumda. Bu da piyasalarda güven sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Trump yüzde 125 ile Çin’e yaptırımı sertleştirdi, 75 ülkeye 90 gün esneklik sağladı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Çin mallarına yönelik gümrük vergilerinde ciddi bir artışa gidildiğini duyurdu. Yeni düzenleme ile vergi oranı yüzde 125 seviyesine yükseltildi. Değişiklik, Trump’ın açıklamasının hemen ardından yürürlüğe girdi.
REKLAMI KAPAT X