ABD'li 4 büyük bankanın toplam değeri, 52,4 milyar dolar geriledi

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD'li 4 büyük bankanın toplam değeri, 52,4 milyar dolar geriledi
Doviz.com
10.03.2023 17:00

ABD bankaları, pandeminin ilk dönemlerinde gerçekleşen sert satış hareketlerinin ardından en sert satış dalgasıyla perşembe günü karşılaştı. Buna göre, ABD'nin en büyük dört bankasının değeri 52,4 milyar dolar geriledi.

Wall Street Journal'ın haberine göre JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America ve Citigroup'tan oluşan ABD'nin dört büyük bankasının toplam değer kaybı 52,4 milyar doları buldu. 

Uzmanlar düşüşün nedeni olarak hem Fed'in uzun süredir devam eden parasal sıkılaştırma politikası nedeniyle bankaların bilançosunun olumsuz etkilenmesi hem de teknoloji girişimi odaklı Silicon Valley bankasının hisselerinin yüzde 60'tan fazla düşmesi olduğunu belirtti.

Çarşamba günü geç saatlerde Silicon Valley Bank ise müşteri mevduatlarındaki düşüş sonrasında 21 milyar dolar değerindeki menkul kıymet portföyünün satışının gerçekleştiğini ve bankanın bundan yaklaşık 1,8 milyar dolar kayıp yaşadığını açıklamıştı.

Bu gelişmenin ardından ise bankaların tahvil portföylerinin değeriyle ilgili endişeler de artış gösterdi. Bu kayıplar ayrıca bankanın sermaye pozisyonunu desteklemek için ek hisse satışı planladığını duyurmasına neden oldu.

“Küçük bankalar olumsuz etkilenecek”

Whalen Global Advisors Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Whalen ise Silicon Valley Bank'ın buzdağının görünen yüzü olduğunu belirterek, "Büyük ölçekliler için endişeli değilim ama küçükler olumsuz etkilenecek. Çoğu sermaye artırmak zorunda kalacak.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X