ABD mortgage faiz oranları 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD mortgage faiz oranları 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi
Doviz.com
12.10.2022 14:12

Mortgage Bankacıları Birliği'nin (MBA) çarşamba günü açıkladığı verilere göre, konut sektörü sıkılaşan finansal koşulların yükünü taşımaya devam ederken, ABD'nin en popüler konut kredisinin ortalama faiz oranı 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Fed'in inatçı bir şekilde yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için agresif bir faiz artırımı yoluna gitmesi nedeniyle mortgage oranları yılın başından bu yana iki kattan fazla arttı.

Fiyat baskılarını azaltmak için ekonomiyi yeterince soğutmak üzere tasarlanan bu eylemler, Fed'in sıkılaştırma beklentilerinin Hazine getirilerinde artışa yol açması nedeniyle faiz oranına duyarlı konut sektörü üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. 10 yıllık tahvilin getirisi, mortgage oranları için bir ölçüt görevi görüyor.

MBA'nın mortgage kredisi başvuru hacmini ölçen Piyasa Bileşik Endeksi bir hafta öncesine göre %2,0 düşerken, 30 yıllık sabit faizli mortgage ortalama sözleşme oranı 7 Ekim'de sona eren haftada 6 baz puan artarak %6,81'e yükseldi ve bir yıl öncesine göre yaklaşık %69 azaldı.

Tek ailelik ev satın almak için yapılan tüm ipotek kredisi başvurularının bir ölçüsü olan Satın Alma Endeksi bir önceki haftaya göre %2,1 düşerek bir yıl öncesine göre %39 azalırken, MBA'nın yeniden finansman Endeksi geçen hafta %1,8 düşerek bir yıl öncesine göre %86 azaldı.

Konut inşası ve satışları son aylarda önemli ölçüde zayıflamış, konut satışları yedi ay üst üste düşüş göstermiştir. Ancak, konut fiyatlarındaki artış yavaşlasa da konut fiyatları yüksek kalmaya devam etmekte ve satılık konut sıkıntısı nedeniyle hala rekabet halinde olan alıcılar için satın alınabilirliği aşındırmaktadır.

REKLAMI KAPAT X