ABD’nin Dış Ticaret Açığı Ekim Ayında Büyüdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
06.12.2017 15:36

ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analiz Bürosu tarafından Salı günü açıklanan dış ticaret raporuna göre Ekim ayı ticaret açığı, ihracattaki daralma ve ithalattaki artışa paralel olarak genişledi. Bir önceki ay 44.9 milyar dolar olan mevsimsel etkilerden arındırılmış dış ticaret açığı Ekim ayında %8.6 artışla 47.5 milyar dolar olan beklentiyi aşarak 48.73 milyar dolara yükseldi. İthalat %1.6 artarken ihracat %0.01’den az geriledi. Ekim ayında, mal ihracatı 0.3 milyar dolar gerilerken, hizmet ihracatı 0.3 milyar dolar artış gösterdi. Yine ekim ayında mal ithalatı 3.5 milyar dolar, hizmet ithalatı da 0.3 milyar dolar artış gösterdi.    

ABD’nin Ekim ayında  ham petrol ithalatındaki artış  ve artan petrol fiyatları dış ticaret açığınının bir önceki aya göre yükselmesinde önemli faktörlerden biri oldu Ekim ayı ihracatında bir önceki aya göre önemli bir değişim olmadı. Ekim ayında gıda ihracatındaki düşüş dış ticaret açığının artmasında etkili oldu. 

ABD’nin dış ticaret açığı 2017 yılının ilk on ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %11,9 artış gösterirken, ihracat %5,3 ve ithalat %6,5  arttı.  ABD’nin ithalat ve ihracat verilerinin Kasım ve Aralık aylarında da benzer bir seyir izlemesi halinde 4.çeyrek büyüme hızının önceki çeyreklere  göre düşüş gösterebileceğini vurgulayan ekonomistler, net etkinin tespit edilmesi zor olmakla birlikte kasırgaların da dış ticaret açığını olumsuz etkilemiş olabileceğini ifade ediyorlar.

REKLAMI KAPAT X