ABD'nin Gümrük Vergileri Küresel Riskleri Yoğunlaştırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'nin Gümrük Vergileri Küresel Riskleri Yoğunlaştırdı
Doviz.com
09.08.2018 11:58

Hilal Sarı / İstanbul, 9 Ağustos (DHA) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) 14 Haziran’da gerçekleşen ECB Yönetim Kurulu para politikası toplantısı ardından yayınladığı “Ekonomi Bülteni”nde küresel ekonomiye yönelik aşağı yönlü risklerin ABD gümrük vergileri ve muhtemel misillemelerle yoğunlaştığını söyledi.

ECB Ekonomi Bülteni’nde şu tespit, öngörü ve değerlendirmeler yapıldı:

“Küresel etkenlere ilişkin – özellikle de korumacılık tehdidi gibi – belirsizlikler devam ediyor ve finans piyasalarındaki yüksek volatilite riski izlenmeye devam edilmeli.

“Küresel beklenti anketi göstergeleri 2018’in ikinci çeyreğinde istikrarlı büyüme momentumumun devam edeceğine işaret ediyor.

“Küresel bileşik PMI (Euro Bölgesi hariç) Haziran’da hafif yükselişle dört ayın en yüksek düzeyine geldi. Hizmet sektöründeki hızlanma, imalat büyümesindeki hafif düşüşü dengeledi.

“Küresel ekonomiyi tehdit eden aşağı yönlü riskler ABD’nin gümrük vergilerini artırmaya yönelik karar ve tehditleriyle ve etkilenen ülkelerden gelecek muhtemel misillemelerle  birlikte yoğunlaştı.

“Küresel finansal konuşlar dünya genelinde destekleyici olmaya devam ederken, gelişmekte olan ekonomiler için bir nebze sıkılaştı.

“Küresel ticaret göstergeleri hız kaybına işaret etti. Aylık ticaret verileri çoğu ülkede ciddi oranda yavaşladı.

“Yeni ihracat siparişleri için küresel PMI yılın ilk yarısında beş ay düşüş kaydetti.

“Tüm göstergeler küresel ticaretin 2018’in ikinci çeyreğinde yavaşlayacağına işaret ediyor.

“Küresel enflasyon Mayıs’ta hızlandı. OECD’de yıllık enflasyon Mayıs’ta yüzde 2.6’ya yükseldi.

“OECD çekirdek enflasyon yüzde 2.0’ye yükseldi.

“Enflasyonun petrol fiyatlarındaki yükselişe bağlı olarak yakın vadede yükselmeye devam etmesi öngörülüyor.

“İlk çeyrekte ılımlı bir küçülme yaşayan Japonya ekonomisinin iyileşeceği öngörülüyor, öte yandan görünümü etkileyecek belirsizlikler artıyor.

“Birleşik Krallık’ta GSYH’nin ilk çeyrekte zayıflaması geçici olarak değerlendiriliyor.

“Çin’de altyapı yatırımları özellikle finansman kanallarının sıkılaşması sebebiyle ciddi oranda düşerken, imalat ve gayrimenkul sektörü yatırımları arttı.

“Euro Bölgesi Banka kredileri anketine göre, kredi büyümesi kolaylaşan kredi standartları ve ikinci çeyrekte tüm kredi kategorilerine artan talep ile desteklenmeye devam edecek.

“Finans dışı şirketler için banka kredi faiz oranları tarihinin en düşük düzeyinde.

“Mayıs’ta finans dışı şirketlere verilen bileşik banka kredi oranı yüzde 1.62 düzeyine gerileyerek tarihinin en düşük düzeyini gördü.

“Aynı dönemde konut kredileri tarihi düşük düzey olan 1.78’den biraz yüksekte yüzde 1.83 düzeyindeydi.

“Euro Bölgesi finansman maliyetlerinin 2018’in ikinci çeyreğinde hafif düştüğü tahmin ediliyor.

“Finans dışı kurumlar için dış finansman nominal maliyeti – banka kredileri, borç ihracı ve ve hisse senedi finansmanı da dahil – ikinci çeyrek sonu itibariyle yüzde 4.5 civarına geriledi.”

REKLAMI KAPAT X