ABD ‘nin Şubat Ayı Enflasyon Verileri Şaşırtmadı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD ‘nin Şubat Ayı Enflasyon Verileri Şaşırtmadı
Doviz.com
13.03.2018 16:27

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Salı günü yayımlanan Şubat 2018 enflasyon verilerine göre, TÜFE enflasyonu Şubat ayında bir önceki aya göre beklentiye uygun olarak % 0,2 artış gösterdi.  TÜFE Ocak ayında ise göre %0,5 artış göstermişti.  

 

Yıllık bazda ise mesimsel etkilerde arındırılmamış enflasyon artışı ise  %2,2 oldu.  Barınma, giyim ve motorlu araçlar sigortası aylık bazda enflasyon artışına katkıda bulundu.   Gıda fiyat endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre değişmedi.  Enerji fiyatları ise hafif artış gösterdi.

 

Buna göre Şubat ayında çekirdek enflasyon bir önceki aya göre, beklentilere uygun olarak, %0,2 artış gösterdi.  Çekirdek enflasyon Ocak ayında  %0,3 arttı.

 

Yıllık bazda ise TÜFE enflasyonu Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, beklentiye paralel olarak ve bir önceki aya göre hafif bir yükselişle, %2,2 artış gösterdi.   Ocak ayında yıllık enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti.

 

Gıda ve enerji fiyatları hariç tutularak hesaplanan çekirdek TÜFE enflasyonu ise Şubat ayında bir önceki yılı aynı dönemine göre yine beklentiye paralel olarak  %1,8 artış gösterdi. 

 

Enerji fiyat endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %7,7 artarken,  gıda fiyat endeksi ise aynı dönemde  %1,4 artış gösterdi. 

 

Fed’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği FOMC toplantısında Şubat ayı enflasyon raporuyla birlikte  istihdam piyasası ve ücret artışları ile ilgili gelişmeleri  de değerlendirecek.  Ancak Şubat 2018 enflasyon raporunun beklentilere uygun gelmesi Fed’in faiz artışını hızlandıracağına dair beklentileri  desteklemiyor.

 

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolarda hafif gevşeme görülürken,    EUR/USD paritesi 1,2338 dolara yükseldi ve   dolar /TL paritesi  USD /TRL ise 3,8637 TL ‘ye geriledi.

REKLAMI KAPAT X