![ABD'nin tarifeleri Türkiye'yi nasıl etkileyecek? Bakan Şimşek yanıtladı](https://static.doviz.com/news/abd-nin-tarifeleri-turkiye-yi-nasil-etkiler-bakan-simsek-yanitladi-1739361499.jpg)
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'nin gümrük tarifelerinin Türkiye’ye etkisinin sınırlı olacağını belirterek, Türkiye'nin küresel ticaretteki bölünmelere karşı daha az kırılgan bir konumda olduğunu ifade etti.
Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde düzenlenen 2025 Dünya Hükümetler Zirvesi'nde (WGS 2025) "Çoklu Ekonomik Blokların Ortaya Çıkışı" başlıklı oturumda konuştu.
Türkiye'nin ekonomik programının planlandığı şekilde ilerlediğini dile getiren Şimşek, "Politikalarda kararlılığımızı sürdürüyoruz ve bence ilerleme giderek güçleniyor." dedi.
“Türk lirası iyi performans gösteren para birimlerinden biri”
Şimşek, Türk lirasının dolar karşısındaki performansına ilişkin bir soruya da yanıt vererek, liranın yüksek enflasyon nedeniyle nominal olarak zayıflamasının normal olduğunu ancak reel efektif döviz kuru açısından güçlü para birimleri arasında yer aldığını söyledi.
Dezenflasyon programlarının liraya katkı sağlayacağını belirten Şimşek, Türkiye’nin cari dengesindeki iyileşmeye dikkati çekerek, "Cari açığın milli gelire oranı yüzde 0,6'ya kadar düştü. Bu, ekonomideki istikrar açısından önemli bir gelişme." diye konuştu.
Türkiye'nin döviz rezervlerine ilişkin de açıklamalar yapan Şimşek, son 1,5 yılda rezervlerin yaklaşık 126 milyar dolar arttığını belirterek, ekonominin şoklara karşı daha güçlü tamponlar oluşturduğunu ifade etti.
“ABD tarifeleri Türkiye’yi doğrudan etkilemeyecek”
ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye’ye etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye’nin bu süreçte manşetlerde yer almasını beklemediğini belirterek "ABD tarafından zaten yüksek gümrük vergilerine tabi tutuluyoruz. Ayrıca, son 20 yıla baktığımızda ABD'ye karşı toplamda ticaret açığımız var. Dolayısıyla, siyasi olmadığı sürece ABD'nin yüksek gümrük vergilerine tabi olmak için aslında gerekli kriterleri karşılamıyoruz." ifadelerini kullandı.
“Bölgesel entegrasyon küresel kırılganlıkları azaltıyor”
Şimşek, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan entegrasyonunun sürdüğünü ve Gümrük Birliği, Avrupa Konseyi, NATO gibi uluslararası organizasyonlara tam üyeliğin devam ettiğini belirtti.
Dünyada parçalanmış ticaret yapısının riskler oluşturduğuna dikkat çeken Şimşek, Türkiye’nin bölgesel entegrasyona yatırım yapacağını ve bu sürecin ülkenin uzun vadeli çıkarlarına hizmet ettiğini dile getirdi.