ABD Posta Servisi (USPS), Çin ve Hong Kong’dan ülkeye gönderilen kolilerin sevkiyatını süresiz olarak askıya aldığını duyurdu.
Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre USPS tarafından yapılan açıklamada, Çinli satıcılar ve e-ticaret şirketleri için kritik öneme sahip olan koli sevkiyatlarının bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğu belirtildi. Ancak, bu kısıtlamanın mektup teslimatlarını kapsamadığı ifade edildi.
Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Şubat’ta imzaladığı yeni ticaret düzenlemelerinin ardından geldi. Trump, Kanada ve Meksika’dan yapılan ithalata %25, Çin’den gelen ürünlere ise %10 ek gümrük vergisi getiren kararnameyi onaylamıştı. Kanada ve Meksika’ya yönelik vergilerin yürürlüğe girişinin bir ay ertelendiği duyurulurken, Çin için herhangi bir erteleme söz konusu olmadı.
Çin hükümeti ise bu karara misilleme olarak ABD’den ithal edilen bazı ürünlere ek gümrük vergileri uygulayacağını açıkladı. Çin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’den ithal edilen ham petrol, tarım ekipmanları, yüksek emisyonlu araçlar ve kamyonetlere %10, kömür ve doğal gaz ithalatına ise %15 ek gümrük vergisi getirileceği belirtildi.
ABD Posta Servisi’nin aldığı bu kararın ticaret savaşının bir parçası olup olmadığı konusunda yetkililerden net bir açıklama gelmezken, Çin ile ticaret yapan e-ticaret şirketleri ve satıcılar sürecin nasıl ilerleyeceğini yakından takip ediyor.