ABD Senatosu Vergi Yasa Tasarısını Onayladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Senatosu Vergi Yasa Tasarısını Onayladı
Doviz.com
04.12.2017 09:43

ABD Senatosunda Cumartesi günü oylanan vergi reformu yasa tasarısı 51’e karşılık 49 oyla onayladı.  Cumhuriyetçiler 1 oy fire verirken, Demokrat Senatörlerin tümü red oyu verdi. Demokratlar taslağın şirketlere ve zenginlere para dağıtmak olduğu ve bütçeye aşırı yük getireceği iddiasıyla yasa tasarısını reddettiler.   

Senato’da oylanan bu tasarının şimdi de Temsilciler Meclisi’nin daha önce onayladığı tasarıyla mutabakatının sağlanması gerekiyor. Piyasalar Noel tatilinden önce (25 Aralık) iki tasarının uzlaştırılarak son haline getirildiktn sonra Trump’ın imzasına sunulmasını bekliyorlar. Uzmanlar, iki tasarı biribirine çok benzediği için mutabakat sağlanmasının uzun sürmeyeceğini düşünüyorlar. 

Tasarı 1.4 trilyon dolarlık vergi indirimi öngörüyor. Kurumsal vergi oranının %35’ten %20’ye indirilmesi, uluslararası şiriketlere uygulanan vergilerin de yeniden düzenlenmesini ve kişisel vergilerde geçici indirim öngörüyor.    

Senatonun Cumhuriyetçi kanadı vergi reformunun ekonomiyi güçlendireceğini, sürdürülebilir hızlı büyümeyi ve ücret seviyelerinin yükselmesini sağlayacağını iddia ederken, tarafsız gözlemcilerr planın sağladığı ekonomik faydaların sınırlı olduğunun ve zaman içinde etkisini yitireceğini.

ABD Kongresi Vergilendirme Ortak Komitesi ise vergi kesintilerinin Cunhuriyetçiler’in iddia ettiği gibi kendi kendisini ödemeyeceğini aksine ekonomik büyümeye rağmen 10 yılda 1 trilyon dolarlık açık yaratacağını ifade etti. 

Piyasalar, kurumlar vergisini %35’ten %20’ye indiren vergi reformunun şirket karlarını yükselteceği,  Amerikan şirketlerinin dış pazarlardaki rekabet gücünü artıracağı ve ekonomik büyümeyi hızlandıracağı gibi beklentilere sahip.    

Etiketler: dolar
REKLAMI KAPAT X