ABD tarihinde bir ilk: Başkan Biden, otomotiv işçilerinin grevine katıldı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD tarihinde bir ilk: Başkan Biden, otomotiv işçilerinin grevine katıldı
Doviz.com
27.09.2023 11:34

ABD Başkanı Joe Biden, dün Michigan'da otomotiv işçilerinin grevine katıldı. Başkan Biden burada sendikanın yüzde 40'lık ücret artışı talebini destekleyerek, işçilerin aldıklarından çok daha fazlasını hak ettiklerini söyledi.

Biden'ın ziyareti, bir ABD başkanının grevdeki işçileri ilk ziyaret edişi oldu. Ziyaret ayrıca Cumhuriyetçilerin başkan adayı ve eski başkan Donald Trump'ın Michigan'daki otomobil işçilerine yapacağı konuşmadan bir gün önce gerçekleşti.

General Motors'a ait Belleville'in Michigan'daki bir parça dağıtım merkezindeki eyleme katılan Biden, "Kazandığınızı hak ediyorsunuz. Ve şu anda aldığınız ücretten çok daha fazlasını hak ettiniz" ifadelerini kullandı.

Biden ayrıca işçilerin CEO maaşı zammına denk yüzde 40'lık ücret artışı talebini de desteklediğini açıkladı.

Otomobil şirketi kaynakları ise Biden'ın yüzde 40'lık ücret artışını desteklemesinin sendika ile uzlaşmaya varılmasını zorlaştırabileceğini söyledi. Ayrıca Tesla'nın sahibi Elon Musk, X platformundan yaptığı açıklamada, yüzde 40'lık talebin ve daha kısa çalışma saatlerinin şirketleri iflasa sürüklemek için "kesin bir yol" olduğunu söyledi.

"Tarihi bir an"

Grevin başındaki The United Auto Workers' (UAW) Başkanı Shawn Fain, Biden'ı havalimanında karşıladı ve ona siyah bir beyzbol şapkası hediye etti.

Biden'ın ziyaretini "zamanın tarihi bir anı" olarak nitelendiren Fain, CEO'ları kârı alıp işçileri "kırıntılar için savaşmaya" terk etmekle suçladı. Fain, "Sayın Başkan'a bizimle birlikte ayağa kalkmaya geldiği için teşekkür ederiz. Başkanın işçi sınıfı için doğru olanı yapacağını biliyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

UAW işçileri bu ay General Motors, Ford ve Chrysler'in ana şirketi Stellantis'e karşı CEO'ların maaş artışlarına uygun ücret artışları, daha kısa çalışma haftaları ve sektör elektrikli araçlara doğru ilerlerken iş güvenliği talepleriyle grevlere başlamıştı.

İLGİLİ HABER ABD'de otomotiv işçilerinden grev genişletme kararı: Sendika ne istiyor? ABD'de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), 3 büyük otomobil üreticisine karşı başlattıkları grevi, yeni sözleşme görüşmelerinde ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle General Motors (GM) ve Stellantis'e karşı genişleteceklerini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X