ABD Vergi Reformu Yasa Tasarısının Senato’da Onaylanması Garantilendi

Okuma Süresi: 1 Dakika
ABD Vergi Reformu Yasa Tasarısının Senato’da Onaylanması Garantilendi
Doviz.com
17.12.2017 18:00

ABD vergi kanununda son 30 yılın en önemli değişikliklerini getiren Cumhuriyetçilerin vergi yasası tasarısı, Temsilciler Meclisi ve Senato versiyonlarının birkaç değişiklikle birleştirilmesiyle, son haline getirilen tasarı Salı günü Temsilciler Meclisi’nin onayına sunulacak. 

Cumhuryetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinde rahatça onaylanması beklenen tasarının daha sonra Senato’nun onayına sunulması gerekiyor.  Senato’da ise dengeler bıçak sırtı. Tasarının onaylanması için 50 oy gerekiyor.  Son anda iki Cumhuriyetçi Senatörün daha desteği sağlanarak tasarının 52 kabul oyuyla onaylanması ve dolayısıyla önümüzdeki hafta Trump’ın onayına sunulması garantilenmiş oldu.  

Cumhuriyetçilerin hazırladığı yasa tasarısına göre kurumlar vergisi %35’ten %21’e iniyor.  Bireysel vergilerde en küçük dilim %10’a en yüksek dilim ise %39.6’dan %37’ye indiriliyor.  Bireysel vergilerdeki indirimler 2025 yılına kadar geçerli olacak.   

Değerlendirmelere göre vergi reformunun ekonomik büyümeyi sınırlı olarak artırması bekleniyor ancak bu artışın vergi gelirlerindeki azalmayı karşılamaktan çok uzak olacağı düşünülyor. Kongre bünyesinde bulunan tarafsız vergi yasama kurulu,  Vergi Ortak Komitesi’nin değerlendirmelerine göre, tasarı, ekonomik büyüme hesaba katıldığı durumda bütçeye önümüzdeki 10 yıl içinde 1 trilyon dolarlık ek bir yük getirecek.

Kongre’deki Demokratlar ise mali sorumsuzluk örneği olduğu, sürecin aceleye getirildiği ve şefaflıktan uzak yürütüldüğü gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyorlar. 

REKLAMI KAPAT X