ABD Vergi Reformundaki Belirsizlik Doları Aşağı Çekiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Vergi Reformundaki Belirsizlik Doları Aşağı  Çekiyor
Doviz.com
12.11.2017 22:26

Perşembe günü ABD vergi reformu kanun teklifinin takviminde ortaya çıkan belirsizlik ve Cuma günü açıklanan Tüketici Hissiyatı endeksinin beklentilerin altında çıkmasının etkisiyle  dolar Cuma günü temel para birimleri kaşısında haftanın en düşük düzeylerine geriledi.  

ABD Senatosu’nun Perşembe günü duyurduğu vergi reformu kanun teklifi  Temsilciler Meclisinin hazırladığı teklife göre bazı farklılıklar içeriyor.  Bunların arasında yatırımcı hissiyatını en olumsuz etkileyen konu vergi indirimi uygulamasının  2019’a ertelenme ihtimali. Senato ve Temsilciler Meclisinin iki tasarıyı da onaylaması halinde ABD Kongresi iki tasarının uzlaştırılması yoluna gidecek.

Doların gerilemesinde etkili olan diğer bir faktör de Cuma günü açıklanan ABD Tüketici Hissiyatı endeksinin ilk verilerinin beklentilerin altında gelmesi oldu.  Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları  Merkezi’nin Cuma günü açıkladığı Kasım ayı Tüketici Hissiyatı Endeksi (MCSI), ilk verilere göre sürpriz bir şekilde 97.8’e düştü.  Ekonomistlerin beklentileri endeksin  Kasım ayında değişiklik göstermeyeceği yönündeydi.  Ayrıca araştırmada ölçülen diğer gösterge ve endeksler de beklentilerin altında kaldı.

Bu gelişmelerin etkisiyle dolar endeksi  6 temel para birimi karşısında %0.15 değer kaybederek  94.39 dan kapandı. EUR/USD  paritesi %0.20 artışla 1.1665’ ten kapandı. GBP/USD cehpesinde ise AB’nin Brexit planını sunması için İngiltere’ye 2 hafta süre vermesinin sterlin üzerindeki olumsuz etkileri İngiltere’nin Eylül ayı imalat ve sanayi üretiminin aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış göstermesiyle dengelendi. GBP/USD  paritesi de % 0.34 artışla 1.3191 ‘den kapandı.  USD/JPY paritesinde %0.05 artışla 113.54 seviyesinden   USD/CHF  %0.18 değer kazanarak 0.9958 seviyesinden kapandı. USD/CAD ise  -%0.01 gerileyerek  1.2689’dan kapandı.

REKLAMI KAPAT X