ASO Başkanı Zeki Kıvanç, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Adana'daki birçok sanayicinin üretime ara verdiğini açıkladı.
Adana Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zeki Kıvanç, Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen iki depremin ardından felaketten etkilenen 10 ilden biri olan Adana’nın en az hasar alan şehir olduğunu paylaştı. Kıvanç ayrıca Adana’da depremden yıkılan binaların hepsinin sırt bölgelerinde gerçekleştiğini belirtti.
Kıvanç, binaların sırtlara yapılmasına rağmen betonlardaki demirin düzgün kullanılmadığına da dikkat çekerek, “10 tane blok var bir tane blok yıkılmış. Neden yıkıldığına, nasıl bir inşaat yapıldığına, müteahhitte bakmak lazım.” ifadelerini kullandı.
Kıvanç, Adanalı sanayicilerle çarşamba günü karar alındığını da belirterek, Adana’daki birçok sanayicinin üretime pazartesi sabah 08:00’a kadar ara verdiğini vurguladı.
"Depremde zarar gören sanayiciler var"
Yaşanılan deprem felaketinden sonra üretimin durdurulmasına karar vermelerindeki sebepleri de açıklayan Kıvanç, üretimin durdurulmasına ilişkin şunları kaydetti;
“Vatandaşlarımızın birbirine destek verebilmesi, konutlarını kontrol ettirebilmeleri ve can sağlığını öne çıkardığımız için Adana’da birçok sanayicimiz üretimi pazartesi sabah 08:00’a kadar durdurdu.”
Şu anda Adana’da zarar gören bir sanayi kuruluşunun olmadığının bilgisini veren Kıvanç; Kahramanmaraş, Adıyaman ve Gaziantep’te bir miktar zarar gören sanayicilerin olduğunu aktardı. Söz konusu olan işletmelerin de bir an önce ayağa kalkması gerektiğini savunan Kıvanç, konteyneri Adana’da her işletmenin yapamayacağını sadece birkaç tanesinin yapabileceğini de bildirdi.
Konteyner yapabilecek olan işletmelerin, konteyner desteği için iletişime geçip çalıştıklarını söyledi. Ancak Kıvanç, konteyner üretiminin hızıyla ilgili tahminde bulunamadı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise dün yaptığı açıklamada, depremde sanayi alanlarında hasar meydana gelmediğini ve doğal gaza bağlı üretim alanları dışında üretim tesislerinde sorun olmadığını duyurmuştu.
Bakan Varank yaptığı açıklamada deprem sürecini değerlendirerek, “Sadece Uşak’taki sanayicilerimiz depremle mücadelede, vatandaşlarımızın soğuk havayla mücadelesine destek vermek için 1 milyona yakın battaniyeyi şu anda bu bölgeye gönderiyorlar. Bir kısmı ulaştı, bir kısmı şu anda yolda. Bu aslında Türkiye’nin üreten bir ülke olduğunun da göstergesi.” demişti.