Aile hukukuna yeni düzenleme geliyor: Süresiz nafaka uygulaması değişiyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Aile hukukuna yeni düzenleme geliyor: Süresiz nafaka uygulaması değişiyor
Doviz.com
17.08.2023 14:07

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, nafaka, tazminat ve boşanmayı kapsayan aile hukuku konusunda çalışmalarının sürdüğünü, yakın zamanda yeni bir düzenlemenin geleceğini duyurdu.

Boşanmanın ardından genelde erkeklerin kadınlara ödediği aylık nafakanın 'süresiz' olması yerine alternatifler getirilmesi talebi bir süredir dile getiriliyordu.

Konuyla ilgili A Haber canlı yayınına katılan Bakan Tunç, bir soru üzerine süresiz nafaka uygulamasına değindi.

Buna göre Tunç, 1988'e kadar nafakada sürenin bir yıl olduğunu, daha sonra bunun süresiz hale getirildiğini belirtti.

Bu konudaki tartışmaları hatırlatan Bakan Tunç, nafaka alacaklısıyla nafaka borçlusundaki dengenin gözetilmesi gerektiğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bu konu aile hukukuyla ilgili bir konu. Nafaka, tazminat, boşanma konusu. Özellikle aile hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var. Bilim Komisyonumuz şu anda çalışıyor. Özellikle boşanma davalarının, nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusu.

Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak. Özellikle aile arabuluculuğu yönünde görüşler var. Yani burada da kadına şiddet konusu ayrı tutularak boşanma hukukunda da tazminat ve nafaka konusunda da arabuluculuk müessesinin getirilmesi konusunda birtakım görüşler var. Bu görüşlere uygun Bilim Komisyonumuzun da çalışmaları söz konusu. Nafaka konusu da bu kapsamda değerlendirilebilecek bir konu.

Burada elbette ki bir gün evli kalıp yıllarca, on yıllarca nafaka ödeyen kişiler var ancak bu dosya bazında değerlendirdiğimiz zaman kadınların da mağduriyetine neden olmayacak bir düzenleme gerekebilir. Her dosyanın özelliği farklı olabilir. Burada özellikle kadınlarımızı da mağdur etmeyecek, nafaka alacaklısı olan kadınların mağdur olmamasıyla ilgili de bir güvenceyi sağlamamız gerekir. Bu nedenle o dengeyi gözeterek çalışma yapmak gerekir."

REKLAMI KAPAT X