Akaryakıtta ertelenen zamların daha büyükleri geliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Akaryakıtta ertelenen zamların daha büyükleri geliyor
Doviz.com
24.06.2024 08:25

Akaryakıta geçen hafta gelmesi beklenen ancak EPDK tarafından ertelenen zamların daha fazlası salı gününden itibaren pompaya yansıyacak. İşte benzin ve motorinde geçerli olacak yeni rakamlar..

Geçtiğimiz hafta önce benzin ve motorinde 1 lira 30 kuruşluk zam beklentisi bildirilmiş daha sonra bu beklenti benzinde 1 lira 64 kuruş, motorinde ise 1 lira 63 kuruş olarak revize edilmişti. Ancak, benzin ve motorinde beklenen zamlar enerji otoritesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) fiili müdahalesiyle ertelenmişti.

İLGİLİ HABER Benzin ve motorine gelmesi beklenen zamlar ertelendi Benzin ve motorine yarından itibaren geçerli olacak şekilde yapılması planlanan zamların ertelendiği bildirildi.

Sektör kaynaklarının aktardığına göre ertelenen zamların daha fazlası salı gününden itibaren pompaya yansıtılacak.

Buna göre 25 Haziran Salı gününden itibaren benzinin litre fiyatı 2 lira 1 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 1 lira 69 kuruş artacak.

Akaryakıtta ÖTV bekleyişi

Öte yandan, 16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları 5 TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması kararı alınmıştı.

Bu kapsamda 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı da yüzde 17,87 olarak belirlendi. 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı belli olacak.

2024'ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 artmıştı. Bu ortalamada artış haziran ayında da olursa 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82 olacak. Bu oranda ÜFE artışı olursa da maktu ÖTV tutarı benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artacak. Buna geçen sene 2 puan artışla yüzde 20'ye çıkarılan KDV de eklendiğinde vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacak.

Şu an maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor.

Güncel akaryakıt fiyatları

Beklenen zamlar öncesinde il/ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatları, “Akaryakıt” sayfamızı ziyaret ederek görebilirsiniz.

İLGİLİ HABER “Bazı vergi düzenlemeleri taslaktan çıkartıldı” iddiası Bu hafta Meclis'e sunulacak vergi paketi taslağında kritik maddeler üzerinde değişiklik yapıldığı öne sürüldü. Buna göre üzerinde aylarca çalışılan ve 5 kez tadil edilen paketten bazı maddelerin çıkartıldığı iddia edildi.
REKLAMI KAPAT X