Alaattin Aktaş yazdı: TÜİK’in sakladığı 100 madde fiyatı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Alaattin Aktaş yazdı: TÜİK’in sakladığı 100 madde fiyatı
Doviz.com
08.07.2024 10:39

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in enflasyon hesabında kullandığı madde fiyatlarına ilişkin yazısında, ''Gizlemekte haklılarmış; doktor muayenesi 34 lira, kira 6 bin lira, yurt ücreti 457 lira!'' ifadelerini kullandı.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK'in enflasyon hesabında kullandığı ve kamuoyundan sakladığı madde fiyatlarına ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Enflasyon hesabında kullanılan madde fiyatlarını listesini açıklayan Aktaş, konuyla ilgili yazısında şunları paylaştı:

''Şimdi sıkı durun! TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira. Muayene ücreti Nisan 2022’de 28 lira 22 kuruşmuş ve iki yılı aşkın sürede yüzde 19 artmış!

Kedinizi, köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde ödediğiniz ücret ise geçen ay itibarıyla 681 lira.

TÜİK’in verisi işte böyle! Uzman doktor muayenesi 34 lira, veteriner ücreti 681 lira.

TÜİK’in doktor ücretiyle ilgili gerekçesi şu: “Türkiye’de herkes özel muayenehaneye gitmiyormuş, devlet hastanesine giden de varmış, ortalama o yüzden düşük oluyormuş.”

TÜİK, Haziran ayında yurt ücretini 457 lira olarak dikkate almış, evet 457 lira. Ve yurt ücretinde iki yılı aşkın sürede yalnızca yüzde 38 artış olmuş.

Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış.''

Kaynak: Ekonomim/Alaattin Aktaş

TÜİK ise ilgili endeks değerlerinin her ay TÜİK tarafından, TÜFE haber bülteniyle kamuoyuyla paylaşıldığına işaret edilerek, "Fiyat endekslerinin amacı ortalama fiyat seviyesini ölçmek değil, saf fiyat değişimlerini ortaya koymaktır. Bu nedenle dünya genelinde hiçbir resmi istatistik ofisi tarafından ortalama madde fiyatlarının tamamı hesaplanıp yayımlanmamaktadır. Çünkü, çok çeşitli mal veya hizmetin ortalama madde fiyatının hesaplanması ve açıklanması yanıltıcı sonuçlara yol açmaktadır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER TÜİK: DİSK'in enflasyon sepetine ilişkin başvurusu kesin olarak reddedildi TÜİK, fiyat endekslerinin amacının ortalama fiyat seviyesini ölçmek değil, saf fiyat değişimlerini ortaya koymak olduğunu belirterek, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Kurumumuzca yapılan işlemlerde herhangi bir suç unsuru bulunmadığı tespit edilmiş ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (DİSK) şikayet başvurusu kesin olarak reddedilmiştir." ifadesini kullandı.
REKLAMI KAPAT X