Almanya’da enflasyon ECB hedefinin altına indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya’da enflasyon ECB hedefinin altına indi
Doviz.com
30.09.2024 15:37

Almanya'da yıllık enflasyon Şubat 2021'den bu yana ilk kez Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin altına indi.

Destatis verilerine göre Avrupa'nın en büyük ekonomisinde AB uyumlu TÜFE yıllık yüzde 1,8 ile beklentiye paralel arttı. Önceki ay bu rakam yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Enerji maliyetlerindeki düşüş enflasyondaki yavaşlamada etkili olurken aylık enflasyon ise değişim göstermedi.

Cuma günü açıklanan son veriler de Fransa ve İspanya'da da enflasyonun yüzde 2'nin altına indiğini göstermişti.

Enflasyondaki yavaşlamanın yanı sıra ekonomik büyümede kötüleşen görünüm nedeniyle Avrupa Merkez Bankası'nın 17 Ekim'deki toplantısında 3. kez mevduat faizinde indirime gitmesi bekleniyor. Konuya yakın kaynaklara göre Alman hükümeti ekonominin bu yıl büyüme kaydetmesini beklemiyor.       

20 üyeli Euro Bölgesi'nin enflasyon rakamları ise salı günü açıklanacak. Enflasyonun yüzde 2,2'den yüzde 1,8'e gevşemesi bekleniyor ancak ECB enflasyonun baz etkisi nedeniyle yıl sonunda yeniden yükselmesini, 2025'te ise sürdürülebilir biçimde hedefe dönmesini bekliyor.

Deutche Bank Ekonomisti Sebastian Becker ise bugün açıklanan rakamın 'enflasyon sorununun çözüldüğünü göstermediğini' belirtti.

Becker, konuyla ilgili paylaşımında, "Hala yüksek seyreden çekirdek enflasyonun da düşmesi gerekiyor. Şimdiye kadar bu düşüş gerçekleşmedi." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Deutsche Bank'tan Türkiye analizi: Enflasyon düşerken ekonomi soğuyacak Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay, 2024 yılında Türkiye'de ekonomik aktivitenin soğuyacağını, enflasyon tarafında ise yılın geri kalanda düşüş ivmesinin devam edeceğini öngördü.
Etiketler: Almanya enflasyon ecb
REKLAMI KAPAT X