Almanya’da Enflasyon Ocak Ayında Geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Almanya’da Enflasyon Ocak Ayında Geriledi
Doviz.com
14.02.2018 13:58

Almanya Federal İstatistik Ofisi Destatis’in Çarşamba günü yayımladığı Ocak ayı eflasyon raporuna göre, Ocak ayında TÜFE enflasyonu beklentilere uygun olarak geriledi.

 

Almanya’da TÜFE Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre  %1.6  artış gösterdi.  Kasım ve Aralık aylarında bir önceki yılın aynı ayına göre sırasıyla %1,7 ve %1,8 artış gösteren TÜFE artışı Ocak ayında %1,6’ya geriledi.   

 

Ocak ayında TÜFE bir önceki aya göre %0,7 geriledi.  Destatis bu gerilemenin büyük ölçüde tatil paketleri, havayolu ulaşımı, giyecek ve ayakkabı fiyatlarıında sağlanan indirimler gibi mevsimsel etkilerden kaynakladığını belirtiyor.   Ocak ayında enerji fiyatları  bir önceki aya göre %0.4, gıda fiyatları ise %0,08 artış gösterdi

 

Enerji fiyatları Ocak  2018’de bir önceki yılın aynı ayına göre % 0.9 artış gösterdi. Gıda fiyatları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre  %3,1 artış gösterirken yıllık bazda ise son altı aydır %3,0’ün üzerinde artıyor ve genel enflasyon seviyesini yükseltiyor.  Ocak ayında TÜFE artışı,  enerji fiyatları hariç tutulduğunda %1,7’ye yükselirken, enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda  ise  %1,5’e geriledi.  

 

Mal fiyatları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 1.5,  hizmet fiyatları ise %1.6 artış gösterdi.  Harmonize TÜFE ise bir önceki yılın aynı ayına  göre % 1.4 artarken, bir önceki aya göre %1,0 geriledi.  

 

Bu verilere göre Destatis 30 Ocak’ta yayımladığı öncü verileri teyit etmiş oldu.   

 

REKLAMI KAPAT X