Almanya'da iş dünyası duyarlılığı ağustostan beri ilk kez düştü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya'da iş dünyası duyarlılığı ağustostan beri ilk kez düştü
Doviz.com
18.12.2023 13:46

Almanya'da IFO iş dünyası endeksi aralıkta 86,4 oldu. Beklenti endeksin 87,7 değerini alması yönündeydi. Böylelikle endeks ağustostan bu yana ilk kez gerileme kaydetmiş oldu.

Ifo enstitüsü yaptığı açıklamada, son anketinin hem beklentilerde hem de mevcut koşullarda bir düşüş olduğunu göstermesinin ardından Alman iş dünyasının moralinin aralık ayında beklenmedik bir şekilde kötüleştiğini söyledi.

Buna göre Ifo enstitüsü, kasım ayındaki 87,2'lik revize edilmiş okumanın ardından, iş ortamı endeksinin 86,4 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Ekonomistler ise endeksin 87,7'ye yükselmesini bekliyordu.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, şirketlerin şu anki iş koşulları konusunda tatminkar olmadığını belirterek, "Şirketler 2024'ün ilk yarısına ilişkin olarak da daha şüpheciler. Yıl sonuna yaklaşırken Almanya ekonomisinde zayıf görünüm sürüyor" ifadesini kullandı.

Ekonominin zayıf küresel talep, jeopolitik gerilim gibi etkilerle bu yılın ikinci yarısında resesyona girmesi bekleniyor.

Bundesbank ise ihracattaki toparlanma, enflasyondaki yavaşlama ve hanehalkı gelirlerinde iyileşmeyle beraber ülke ekonomisinin gelecek sene büyümeye dönmesini bekliyor.

2024 yılı büyüme tahmini cuma günkü raporda yüzde 1,2'den yüzde 0,4'e revize edilmişti.

REKLAMI KAPAT X