Almanya’da kara sınırlarında geçici kontrol başlıyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Almanya’da kara sınırlarında geçici kontrol başlıyor
Doviz.com
13.09.2024 13:01

Almanya'nın düzensiz göç ve iç güvenlik gerekçesiyle tüm kara sınırlarında en az 6 aylığına sınır kontrollerini başlatma planı, 16 Eylül Pazartesi günü itibarıyla uygulamaya geçecek.

Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, 'düzensiz göçün sınırlandırılması ve iç güvenliğin korunması' amacıyla Almanya'nın tüm kara sınırlarında kontrollerin başlayacağını duyurdu. Bakanlığın 9 Eylül tarihli yazılı açıklamasına göre kontroller 16 Eylül Pazartesi günü itibarıyla başlayacak.

Almanya'nın bu kararı, Solingen kentinde, geçen yıl sınır dışı edilmesi gereken bir Suriye vatandaşının düzenlediği bıçaklı saldırının ardından alınırken bu karar,  aralarında Yunanistan'ın da olduğu Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından da tepkiyle karşılandı. 

Almanya'nın söz konusu kararı, Avrupa Komisyonu'nun 'sınır kontrolünün geçici olarak yeniden uygulanmaya başlaması' başlıklı sayfasında da yer aldı. Burada paylaşılan bilgilere göre Almanya, 16 Eylül 2024 - 15 Mart 2025 tarihleri arasında Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Danimarka sınırlarında kontrollere başlayacak.  

Avrupa Komisyonu'nun paylaştığı bilgilere göre, Olimpiyat Oyunları bağlamında 20 Temmuz-30 Eylül 2024 tarihleri arasında Fransa ile kara ve hava sınırlarında kontrolleri yeniden başlatan Almanya'nın 6 Haziran-15 Aralık 2024 tarihleri arasında Polonya, İsviçre ve Çekya ile sınırlarında da sınır kontrollerini devam ettirmesi bekleniyor. Benzer şekilde 'düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığını' kararına gerekçe gösteren Almanya, 12 Mayıs-11 Kasım arasında bir diğer komşusu Avusturya ile de sınır kontrolleri uyguluyordu.

Polonya: Schengen’in fiilen askıya alınması demek

Öte yandan, Avrupa Komisyonu, söz konusu sınır kontrolü kararlarını paylaştığı internet sayfasında, Schengen Sınırları Yasası'nın (SBC) AB ülkelerine 'kamu politikasına ya da iç güvenliğe ciddi bir tehdit durumunda iç sınırlarında geçici olarak sınır kontrolü uygulama' hakkı tanıdığına işaret ederek, bu uygulamaya 'son çare önlemi' olarak, 'olağan dışı durumlarda orantılılık ilkesine saygı' çerçevesinde başvurulması gerektiğini belirtti. 

Almanya'nın bu kararına ise komşularından ve bazı AB ülkelerinden tepki geldi. Polonya Başbakanı Donald Tusk, konuya ilişkin olarak 11 Eylül tarihinde yaptığı açıklamada, Almanya'nın düzensiz göçün sınırlandırılması için kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine başlaması kararının 'kabul edilmez' olduğunu bildirdi. Varşova'da düzenlediği basın toplantısında, Almanya'nın kara sınırları kontrol kararını eleştiren Tusk, Almanya'nın bu kararının 'Schengen bölgesinin fiilen geniş çaplı olarak askıya alınması' anlamına geldiğini belirterek, "Polonya'nın sınırımızdaki kontrolleri güçlendirmeye değil, Almanya gibi ülkelerin Avrupa Birliğinin dış sınırlarının korunması ve güvenliğinin sağlanmasına katılımını güçlendirmeye ihtiyacı var" dedi.

Başbakan Donald Tusk, kara sınırlarına ilişkin kararın 'kabul edilemez' olduğunu belirterek, bu konu hakkında diğer AB ülkeleriyle temasa geçeceklerini ifade etti.

Miçotakis: Almanya, topu Avrupa'nın dış sınırlarındakilere atıyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de dün ülkesinde bir radyo kanalına verdiği röportajda, Almanya'nın 'sınır kontrolü' kararını eleştirdi. Miçotakis, bu kararın Schengen bölgesinin 'tek taraflı olarak rafa kaldırılması' anlamına geldiğini söyledi. 

Miçotakis, konuyla ilgili paylaşımında, "Almanya'nın göçmenlere karşı son derece hoşgörülü ve toplumsal olarak eli açık bir politikası vardı; bu, şu anda büyük bir toplumsal tepkiyi tetikliyor" dedi. Yunanistan Başbakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "(Bunun) yanıtı, Schengen'i tek taraflı olarak rafa kaldırmak ve topu Avrupa'nın dış sınırlarındaki ülkelere atmak olamaz." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X