Almanya'da stagflasyon riski arttı: Ekonomik aktivite 38 ayın en büyük düşüşünü yaşadı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya'da stagflasyon riski arttı: Ekonomik aktivite 38 ayın en büyük düşüşünü yaşadı
Doviz.com
23.08.2023 11:25

Almanya'da ekonomik aktivite Mayıs 2020'den bu yana görülen en büyük düşüşü yaşayarak, stagflasyon korkularını yeniden alevlendirdi.

HCOB tarafından hazırlanan satın alma yöneticileri bileşik endeksi (bileşik PMI), ağustos ayında 38 ayın en düşük seviyesine indi.

Temmuz ayında 48,5 puan olan bileşik PMI, ağustos ayında 44,7 puana geriledi.

İmalat PMI verisinin 38,8 puandan 39,1 puana toparlandığı ağustos ayında, hizmetler PMI ise 9 ayın en düşük seviyesine inerek daralmaya işaret etti.

Temmuz ayında 52,3 puan olan hizmetler PMI da 47,3 puana düştü.

Sürpriz PMI verilerini yorumlayan Hamburg Ticaret Bankası Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"Hizmet sektörünün Alman ekonomisini kurtarabileceğine dair tüm umutlar buharlaştı. Onun yerine, hizmet sektörü ikinci çeyrekte başlamış gibi görünen imalat sektöründeki durgunluğa katılmış görünüyor. GSYH tahmin modelimiz şimdi neredeyse %1 ile tüm ekonomide öncekinden daha derin bir düşüşe işaret ediyor.

Stagflasyon çirkin bir şeydir. Ancak, faaliyetler yavaşlamaya başladığı için hizmet ekonomisine olan da tam olarak budur. Fiyatlar yeniden yükselirken, hatta hızlanırken ekonomik aktivide küçüldü. Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinde enflasyon kontrol altına alınamadığında ECB için bu kötü bir haberdir."

REKLAMI KAPAT X