Almanya’da Yaşanan Politik Açmaz İş Dünyasının Beklentilerini Etkilemeye Başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Almanya’da Yaşanan Politik Açmaz İş Dünyasının Beklentilerini Etkilemeye Başladı
Doviz.com
19.12.2017 15:35

Başbakan Angela Merkel’in tüm çabalarına rağmen Eylül’de yapılan genel seçimlerden sonra hala hükümet kurulamamasının etkileri, Alman İş dünyasının ileriye dönük değerlendirmelerine yansımaya başladı.   Yaşanan politik belirsizlik Euro Bölgesinin ve AB’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da piyasaların beklentilerini olumsuz etkiliyor. 

Münih’te kurulu IFO ekonomi enstitüsü’nün 7,000 şirketin katılımıyla her ay düzenlediği İş Dünyası anket sonuçlarını içeren rapor Salı günü yayınlandı. Rapora göre bir  önceki ay tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmanan IFO İş Ortamı İklimi Endeksi, Almanya’da yaşanan politik açmazın etkisiyle  Aralık aynda beklenmedik bir şekilde geriledi.  

IFO raporuna göre Kasım ayında 117.6 olarak yukarı yönde revize edilen ve tarihi zirveyi gören İş Ortamı İklimi Endeksi Aralık ayında 117.2’ye geriledi ve 117.6 olan beklentinin altında kaldı.

IFO Mevcut Durum Değerlendirmesi Endeksi ise katılımcıların mevcut durum ile ilgili daha olumlu bir hissiyat içinde olduklarını gösterdi.  Bir önceki ay 124.5 olarak gerçekleşen  Mevcut Durum Değerlendirmesi Endeksi  Aralık ayında 125.4’e tırmanarak 124.7 olan beklentileri aştı.

Bir önceki ay 111.0 olarak ölçülen IFO Şirket Beklentileri Endeksi ise Aralık ayında 109.5’e gerileyerek 110.7 olan beklentinin altında kaldı. 

Sonuçları değerlendiren IFO yetkilisi Klaus Wohlrabe, endekslerdeki düşüşün fazla büyütülmemesi gerektiğini vurgulayarak “ekonomik durum iyi gidiyorsa daha iyisini beklemenin çok kolay olmadığını” belirtti.

Merkel’in Çarşamba günü koalisyon görüşmelerinin gündeminin ve takviminin belirlenmesi için SPD yöneticileri ile biraraya gelmesi bekleniyor. 

REKLAMI KAPAT X