Almanya'da yatırımcı güveni iyileşmeyi sürdürdü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya'da yatırımcı güveni iyileşmeyi sürdürdü
Doviz.com
16.01.2024 14:17

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yatırımcı güveni 6. ayda da iyileşmeyi sürdürdü. Bu durum, geçen yıl daralan Alman ekonomisinin toparlanabileceği sinyalini verdi.

ZEW Enstitüsü'nün beklenti endeksi ocak ayında 12,8'den 15,2'ye yükselirken, cari koşullar endeksi ise aralık ayındaki eksi 77,1'den eksi 77,3'e düştü.

ZEW Başkanı Achim Wambach ise anket katılımcılarının yarısından çoğunun Avrupa Merkez Bankası'nın yılın ilk yarısında faiz indireceği beklentisinde olduğunu söyledi. Wambach, aralık ayında enflasyondaki yükselişin bu beklentileri değiştirmediğinin de altını çizdi.

Öte yandan yatırımcı güvenindeki iyileşme, ekonomik aktivitede ılımlı toparlanma olabileceğinin sinyalini verdi. Ülkede dün açıklanan verilere göre ekonomi 2023 yılında beklentilere paralel olarak yüzde 0,3'lük daralma kaydetmişti. Böylece ekonomi, pandemiden bu yana ilk kez yıllık bazda daralmıştı.

İLGİLİ HABER Alman ekonomisi pandemiden bu yana ilk kez küçüldü Almanya ekonomisi 2023 yılında yüksek enflasyonun etkisiyle pandemiden beri ilk kez daralma yaşadı.

Bundesbank ise ülke ekonomisinin bu sene yüzde 0,4 büyüyeceğini öngörüyor. Deutsche Bank ve Commerzbank ise ekonomide küçülmenin devam etmesini bekliyor.

REKLAMI KAPAT X