Almanya'dan dev teşvik: Avrupa yarı iletken pazarının merkezi olma yolunda

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya'dan dev teşvik: Avrupa yarı iletken pazarının merkezi olma yolunda
Doviz.com
09.08.2023 16:21

Avrupa Birliği ve özellikle Almanya, yarı iletkenlerin bölgede üretilmesi için yoğun çaba ve kaynak harcamaya devam ediyor.

Taiwanlı çip üreticisi TSMC, global çeşitlenme stratejisi kapsamında Almanya'da 10 milyar Euro değerinde bir çip fabrikası kurmaya hazırlanıyor.

Şirket, Bosch, Infineon ve NXP ile birlikte Dresden'de bu fabrikayı inşa etmeyi planlarken, Alman hükümeti de bu projeyi desteklemek amacıyla TSMC'ye 5 milyar Euro sübvansiyon teklif etti.

Dört şirketin bir araya gelmesiyle oluşacak ortak girişimin önümüzdeki yılın ikinci yarısında inşaata başlası hedeflenirken, üretimin ise 2027 yılı sonuna kadar başlaması planlanıyor.

TSMC'nin yönetim kurulu da, European Semiconductor Manufacturing Company GmbH'ye (TSMC'nin yüzde 100 iştiraki) 3,5 milyar Euro'ya kadar öz sermaye yatırımını onayladı.

Bu karar, TSMC'nin yarı iletken tedarikinde Tayvan'a bağımlılığını azaltmak için bölgesel üretim merkezlerine geçiş stratejisini vurgularken, Tayvan'a yönelik olası Çin saldırılarına karşı temkinli tutumu da gösterdi.

Almanya ise cömert devlet destekleriyle çip üretimi konusunda lider merkezlerden olma arzusunu korurken, Avrupa Birliği de bir bütün olarak küresel yarı iletken pazarındaki payını on yılın sonuna kadar ikiye katlayarak yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarmayı hedefliyor.

REKLAMI KAPAT X