Almanya enflasyon verisi açıklandı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya enflasyon verisi açıklandı
Doviz.com
13.10.2022 09:06

Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) eylül ayında yıllık bazda %10, aylık bazda ise %1,9 artarak, beklentilere paralel bir yükseliş gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin eylül ayı nihai verilerini yayınladı.

Almanya'da açıklanan nihai veriler, enflasyonun pahalı enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle eylülde yüzde 10'a çıktığını gösterdi.

Buna göre, ağustosta yüzde 7,9 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 10'a çıkarak Aralık 1951'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyon, Aralık 1951'de yüzde 10,5 olarak kayıtlara geçmişti.

Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 1,9 arttı. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

AB uyumlu TÜFE de eylülde bir önceki aya göre yüzde 2,2 ve yıllık bazda yüzde 10,9 yükseldi.

Destatis açıklamasında, yüksek enflasyonun ana nedeninin enerji ürünlerindeki keskin fiyat artışları olduğu vurgulanarak, “Rusya-Ukrayna savaşı sonucu tüm enerji ürünleri fiyatlarındaki artışın yanı sıra, tedarik darboğazları ve sektörlerde önemli fiyat artışları enflasyon oranını etkilemektedir. Sonuç olarak, başta birçok gıda olmak üzere diğer mal ve hizmetler de daha pahalı hale geldi.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, toplu taşımada aylık 9 avroluk bilet ve yakıtta vergi indirimi uygulamasının ağustosta sona ermesinin de enflasyonun artmasında etkili olduğu kaydedildi.

REKLAMI KAPAT X