Almanya enflasyon verisi açıklandı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Almanya enflasyon verisi açıklandı
Doviz.com
29.11.2022 16:00

Almanya'da öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, kasım ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde geriledi.

Açıklanan öncü veriye göre, enflasyon Almanya'da aylık bazda eksi 0,5 seviyesine düştü.

Piyasa beklentileri, TÜFE'nin bu dönemde aylık eksi 0,2 seviyesine düşmesi yönündeydi. TÜFE, ekim ayında ise aylık bazda yüzde 0,9 artmıştı.

Almanya’da kasım ayında yıllık enflasyon ise yüzde 10 arttı. 

Piyasanın kasım ayındaki yıllık artış beklentisi yüzde 10,4 seviyesindeyken, ekim ayında da yıllık artış yüzde 10,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Ekim ayındaki bu artışla Almanya'da enflasyon 1951'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 38,4 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 21 ile ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Hizmetlerde artış ise yüzde 3,7 oldu.

Destatis açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından beri özellikle enerji ve gıda fiyatlarının gözle görülür şekilde arttığı ve bunun da enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirtildi.

Öte yandan, ECB’nin faiz artırımları konusunda ne kadar ileri gideceğini ve hangi hızda gideceğini enflasyon görünümü belirleyecek.

Etiketler: Almanya enflasyon
REKLAMI KAPAT X