Almanya'nın ihracatında sürpriz artış

Okuma Süresi: 2 Dakika
Almanya'nın ihracatında sürpriz artış
Doviz.com
05.06.2023 16:06

Almanya'nın ihracatı, martta yaşanan yüzde 6'lık düşüşünün ardından nisan ayında beklentilerin üzerinde artış gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, nisanda yüzde 2,5'lik düşüş beklentisine karşın yüzde 1,2 artarak yaklaşık 130,4 milyar euro oldu. İthalat ise yüzde 1,7 azalarak 112 milyar euroya geriledi.

Nisan 2022’ye göre ihracat yüzde 1,5 artarken, ithalat yüzde 10,3 düştü. Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası yaklaşık 18,4 milyar euro oldu.

Dış ticaret fazlası Nisan 2022’de 3,6 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Almanya'nın nisanda ihracatının 71,4 milyar eurosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 59,1 milyar euroluk bölümü de AB'den geldi.

Nisanda mart ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 4,5 düşerken, bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 0,4 düştü.

"Nisanda ihracattaki toparlanma gerçek bir rahatlama için çok zayıf"

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Alman ihracatının mart ayındaki sert düşüşünün ardından, nisan ayındaki toparlanma iyi bir haber gibi görünebilir, ancak aslında ihracattaki toparlanma gerçek bir rahatlama için çok zayıftı. Ve önümüzdeki aylarda daha güçlü bir toparlanmaya dair çok az işaret var.” dedi.

Geçen yazdan bu yana, Almanya'nın ihracatının son derece dalgalı olduğunu belirten Brzeski, “Ancak ihracatta genel trend yukarı değil aşağı yönlü. İhracat artık eskiden olduğu gibi Alman ekonomisinin güçlü ve esnek olarak büyümede itici gücü değil, daha çok bir engel. Tedarik zincirinde sıkıntılar, daha parçalanmış bir küresel ekonomi ve Çin'in daha önce Almanya'dan satın aldığı malları giderek daha fazla üretebilmesi, Alman ihracatını baskılayan faktörler arasında yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Tıklayın: Alman ekonomisi, Euro Bölgesi'nde yatırımcı güvenini aşağı çekti

REKLAMI KAPAT X