Almanya’ya göçte yeni dönem: Kabul edilecek meslekler

Okuma Süresi: 3 Dakika
Almanya’ya göçte yeni dönem: Kabul edilecek meslekler
Doviz.com
02.11.2023 18:32

Almanya 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’nda yaptığı son değişikliklerle 1 Kasım 2023 itibarıyla özellikle meslek sahipleri için kolaylık sağladı. Peki, yeni dönem nasıl işleyecek? İşte detaylar..

Almanya’daki Türk vatandaşlarının sayısı 1,5 milyona yaklaşırken, Alman vatandaşlığına geçenlerle birlikte ülkede 3,5 milyon civarında Türk yaşadığı tahmin ediliyor. Buna rağmen halen Türkiye’den Almanya’ya göç etmek isteyen bir kitle bulunuyor. 

Alman hükümeti ise ülkedeki nitelikli eleman sayısını artırmak, bazı alanlardaki personel eksikliğini gidermek için çıkardığı Nitelikli Göç Yasası ile bu kitleyi kendine çekmeye çalışıyor.

Bu kapsamda 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren yasanın bir bölümünün Mart 2024’te bir bölümünün ise Haziran 2024'te uygulanmaya başlanması bekleniyor.

Değişikliklerin belirli bir takvime bağlı olarak aşama aşama uygulanmaya başlayacağını söyleyen LingoZet Kurucusu ve Yöneticisi Zehra Şentürk Yavuz ise konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Yasa, yabancı ve nitelikli çalışanların Alman iş gücü piyasasına daha kolay erişmesini sağlamayı ve böylece birçok şirketteki çalışan eksikliğini gidermeyi amaçlıyor. Yasanın sınırları genişletilse de değişmeyen şey şu ki Almanya’ya gitmenin ve çalışmanın yolu; meslek, akademik derece, iş deneyimi, dil bilgisi gibi birçok kritere bağlı olmaya devam edecek.”

Ancak,  1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren hükümler gereği Almanya'da iş bulup Mavi Kart alarak gelebilmede maaş sınırı düşürüldü. Bu kapsamda yıllık 39 bin 682 euro brüt maaşlı iş bulanlara Mavi Kart verilecek.

Öte yandan Almanya'ya gelecek nitelikli personelle ilgili meslek grupları da genişletildi. Buna göre matematik, doğa bilimleri, mühendislik, tıp gibi alanlardaki yetişmiş elemanların yanı sıra, çeşitli meslek grupları da iş buldukları takdirde Mavi Kart alıp Almanya’ya gidebilecek.

Ali Gülen'in araştırdığı listeye göre ise Almanya'nın “İş Vizesi - D vize” vererek yasal yollardan Almanya'ya götüreceği gruplar şöyle:

Almanya'da kalma şartları

Öte yandan 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren yasanın bazı gereklilikleri de bulunuyor. Buna göre ilgili sektörlerde uzman kişiler ilk olarak bu alandaki uzmanlığını belgelemek ve en azından A2 düzeyinde Almanca bilgisine sahip olmak zorunda. Ancak mühendislik ve IT gibi alanlarda sadece İngilizce de yeterli olabiliyor.

Ayrıca teklif edilen yaş sınırı 45 olarak gösteriliyor ancak bunun üzerinde de ihtiyaç olması halinde eleman alımı yapılabiliyor.

Almanya'da 12 ay Mavi Kart ile çalışan kişi ise daha sonra oturma izni alabiliyor. AB üyesi ülkelerde ise 90 gün Mavi Kart ile çalışan kişi, Almanya'ya gelerek 12 aylık çalışmadan sonrası bağımsız oturma izni alabiliyor.

Turist vizesi ile gelmiş olanlar ise iş başvurusunun kabul edilmesi halinde ülkede iş vizesi ile kalabiliyor. Bu kişiler ayrıca masraflarını kendi karşılaması şartıyla daha sonra ailelerini de yanlarına alma imkanına sahip oluyor.

İLGİLİ ANALİZ Almanya’da kabul edilen "Nitelikli İş Gücü Göç Yasası" neleri değiştirecek? Yaklaşık on gün kadar önce Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen Nitelikli İş Gücü Göç Yasası ile Avrupa Birliği dışından nitelikli iş gücü göçünün kolaylaştırılması amaçlanıyor. Peki, Almanya’ya nitelikli iş gücü göçü nasıl kolaylaşacak?

Mart 2024'te ne değişecek?

Nitelikli personelin durumu Mart 2024'ten sonra ise daha da iyileşecek. Tüm şartlar yerine getirilmişse kısa sürede ülkede oturma iznine hak kazanılacak. Çalışılan alanlardaki meslek sınırlaması kaldırılacak ve isteyen istediği işte çalışabilecek. Dil şartı ise yumuşatılacak.

Haziran 2024'te ne değişecek?

Bu tarihten sonra ise Fırsat Kartı sistemi devreye girecek. ABD, Kanada, Avustralya modeli başlayacak. Üniversite diploması, meslek diplaması ya da uzmanlık belgesi ile ilgili eyalette kolay tanınacak.

Bunu ise önceden Türkiye'de hazırlamak yeterli olacak. Buna göre denklik yerine tanıma sistemi uygulanacak. Almanya ile bağlantı, dil bilme, uzmanlık, yaş gibi kriterler ile 10 puan üzerinden en az 6 puan almak oturum için yeterli olacak.

İLGİLİ HABER OECD raporu: Göç, geçen yıl benzeri görülmemiş seviyeye ulaştı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), üye ülkelere gerçekleşen kalıcı göçün, 6 milyondan fazla yeni göçmenle geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X