Analistler ECB'nin faiz artışlarına devam etmesini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Analistler ECB'nin faiz artışlarına devam etmesini bekliyor
Doviz.com
22.11.2022 16:45

Yapılan anketlere göre analistler, Euro Bölgesi resesyona girerken ECB'nin faiz artışlarına devam etmesini bekliyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yükselen enerji fiyatları ve kesintiye uğrayan tedarik zincirleri nedeniyle bölgede enflasyon yükselmiş ve geçen ay %10,6'ya ulaşarak ECB'nin %2,0'lik hedefinin beş katına çıkmıştı.

Başlangıçta yükselen enflasyonun geçici olduğunu söyleyen Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayına kadar faiz oranlarını artırmadı.

ECB’nin faiz artışlarına geç başlaması ise, başlıca rakiplerinin gerisinde kalmasına sebep oldu. Ancak ECB, o tarihten sonra faiz oranlarını 200 baz puan artırdı.

15-21 Kasım tarihleri arasında yapılan bir ankete göre ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın 15 Aralık'ta mevduat faizini 50 baz puan daha artırarak %2'ye yükseltmesini ve refinansman faizini de %2,50'ye çıkarmasını bekliyor.

Faiz artışına ilişkin bu görüş 62 katılımcının 45'inin çoğunluğu tarafından benimsenirken, 14 ekonomist ise önceki iki toplantıda olduğu gibi 75 baz puan daha faiz artışı olmasını beklediğini söyledi. Sadece 3 ekonomist ise 25 baz puanlık nispeten daha küçük bir artış beklentisine sahip olduğunu belirtti.

Bankanın baş ekonomisti Philip Lane ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ECB'nin enflasyonla mücadele için faiz oranlarını yeniden artıracağını ancak bu artışların son dönemdekilerden daha küçük olabileceğini söylemiş ve diğer politika yapıcıların yorumlarını yinelemişti.

S&P Global Market Intelligence ekonomisti Ken Wattret ise, "Daha dirençli ekonomik koşullar ve enflasyonun yüksekliği ECB'yi şu anda tahmin ettiğimizden daha uzun bir süre sıkılaştırmaya zorlayabilir." dedi.

Yapılan ankete göre, 23 ekonomistten 13'ü enflasyonun çoktan zirve yaptığını söylerken, bankanın hedeflediği %2 seviyesinin en az 2025 yılına kadar görülmeyeceğini belirtti.

Ekonomistler, enflasyonun bu çeyrekte %10,5'ten önümüzdeki çeyrekte %8,9'a gerilemesini ve ardından istikrarlı bir şekilde düşmesini bekliyor. Ayrıca, bu yıl enflasyonun ortalama %8,5, gelecek yıl %6 ve 2024 yılında ise %2,3 olmasını bekliyor.

Son yapılan anketler, bloğun bu kış resesyona doğru gittiğine dair kanıtları da artırdı.

Ekonomistlere bir yıl içinde bir resesyon gerçekleşme olasılığı sorulduğunda ise, ekim ayında verilen %70'lik orana kıyasla, %78'lik bir oranda resesyon beklediği görüldü. Tahminler ise %40 ile %100 arasında değişti.

Ayrıca, GSYH'nin bu çeyrekte ve gelecek yılın ilk çeyreğinde %0,4 düşerek, teknik resesyon tanımına uyması bekleniyor.

Etiketler: ecb faiz anket resesyon
REKLAMI KAPAT X