
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle her beş çocuktan birinin okula aç gittiğini bildiren Ankara Tabip Odası, okullarda ücretsiz şekilde bir öğün yemek verilmesini istedi.
Ankara Tabip Odası, yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin çocuklar üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çeken bir açıklama yayımladı.
Kurumun “Çocuk yoksulluğu çocuk açlığına dönüşüyor” başlıklı açıklaması şöyle oldu:
“Ülkemizdeki yüksek enflasyon ortamı ve düşük ücretler, buna paralel her geçen gün artan hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliği daha çok haneyi derin yoksulluğa sürüklüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “İstatistiklerle Aile” raporuna göre Türkiye’deki hanelerin yüzde 21,2’si yoksul iken, geniş ailelerden oluşan hane halklarında yoksulluk oranı yüzde 26,9’a kadar yükseliyor.
Her 3 hane halkından 1’i kötü ve sağlıksız barınma koşullarında yaşarken, yüzde 31,3’ü kötü barınma (sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi vb.) koşullarında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sosyal yardımlarla ilgili 2025 yılı verilerine göre ise 14 milyon 148 bin 740 kişi sosyal yardımlardan yararlanarak ayakta kalabiliyor. “Sosyal ve Ekonomik Destek” kapsamında desteklenen çocuk sayısı 2014 yılında 60 bin 29 iken, aradan geçen 10 yılda, 2024 yılı sonu itibarıyla 170 bin 317’e yükseldi.
“Her 5 çocuktan 1’i okula aç gidiyor”
Yoksulluğun ve maddi yoksunluğun en çok etkilediği kuşak kuşkusuz çocuklardır. TÜİK’in Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu 2024” verilerine göre 10 çocuktan 4’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındadır. Yaklaşık her 10 aileden 1’i çocuklarına yeni giysiler alamazken, her 10 aileden 1’i, çocuklarının gün içinde taze meyve ve sebze tüketmesini sağlayamaz durumdadır.
OECD’nin son olarak yayınladığı “Hayat Nasıl?” 2024 yılı raporuna göre ülkemizdeki 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 20’si yeterli parası olamadığı için haftada en az bir gün hiç yemek yiyememektedir. Her 5 çocuktan 1’i okula aç gitmektedir.
Kaynak: Ankara Tabip Odası
Ankara Tabip Odası olarak her zaman belirttiğimiz üzere çocuklar geleceğimizdir.
Çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkmak için gereken adımlar kamu otoritesi tarafından merkezi ve planlı olarak atılmalıdır.
📌Bu doğrultuda çocuk yoksulluğunu ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak amacıyla koruyucu ve sosyal adaleti güçlendiren politikalar yürürlüğe konmalıdır.
📌Okullarda ve tüm eğitim kurumlarında kalori değerleri hesaplanarak en az bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmelidir.
📌Gelişme çağındaki bütün çocuklarımıza ücretsiz süt desteği sağlanmalıdır.
📌Tüm çocuklar sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz erişebilmelidir.
📌Çocukların okula devamı desteklenmelidir.”
