
Ankara Sanayi Odası (ASO) ile İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde, İtalya'da yatırım ve işbirliği fırsatları temalı "İtalya Ülke Günü" toplantısı gerçekleştirildi.
ASO Meclis Salonu'nda yapılan toplantıda, İtalya'da yatırım fırsatları ve devlet teşvikleri konularında bilgi verildi.
ASO Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Özbozkurt, toplantının açılışındaki konuşmasında, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin, iş dünyalarında yeni fırsatların önünü açtığını belirterek, son yıllarda ikili ekonomik ilişkilerin gözle görülür bir ivme kazandığını ve çok sayıda projenin hayata geçirildiğini söyledi.
Özbozkurt, iki ülke arasındaki ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde arttığını ifade ederek, 32 milyar dolarla tarihi bir seviyeye ulaşan dış ticaret hacminin, 220 ülkeyle yapılan dış ticaretin yüzde 5,3'ünü oluşturduğunu dile getirdi.
Geçen ay düzenlenen Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi'nin ilişkiler açısından önemine değinen Özbozkurt, 40 milyar dolarlık yeni ticaret hacmi hedefine, güçlü işbirliği ve kararlı çabalarla ulaşacaklarına inandığını ifade etti.
"Ticareti daha ileriye taşımayı amaçlıyoruz"
Özbozkurt, Ankara ve İtalyan firmaları arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 1,6 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karşılıklı yatırımlar ve ortak projelerle bu rakamın çok daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyoruz. Özellikle savunma sanayisi gibi stratejik alanlarda Türk ve İtalyan firmalarının bağlarını güçlendirmesi, potansiyelimizi tam anlamıyla hayata geçirecektir. Bu noktada, fizibilite raporunu tamamladığımız ve sanayimizin dönüşüm dinamiklerini karşılayabilecek güçlü altyapılarla donatacağımız ASO Teknoloji Üssü'ne İtalyan firmalarının yatırımlarını ve ortaklıklarını bekliyoruz. İmzaladığımız işbirliği protokolüyle, üyelerimiz arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesini, karşılıklı dayanışmanın artırılmasını ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin daha da ileriye taşınmasını amaçlıyoruz."
"Gümrük Birliği kritik önemde"
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCIIST) Başkanı Stefano Kaslowski de İtalya'nın dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik vizyonunun Türk yatırımcılar için yeni fırsatlar yarattığını söyledi.
İki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileriye taşınması için Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin kritik önemde olduğunu anlatan Kaslowski, "Güncellenmiş bir Gümrük Birliği, sadece ticareti değil, yatırımları, lojistik entegrasyonu ve sürdürülebilir büyümeyi de kuvvetlendirecektir." dedi.
Kaslowski, Türk ve İtalyan firmaları arasında ortak üretim, AR-GE konusunda işbirliği ve yeni girişimlerin teşvik edilmesinin en öncelikli hedefleri arasında olduğunu bildirdi.
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi de Türkiye ile İtalya arasında oldukça güçlü siyasi bağın olduğunu ifade ederek, ticaret hacminin son yıllarda önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti.
İki ülke arasındaki ortaklığın potansiyelin üstüne çıkabileceğinin altını çizen Marrapodi, vize meselesinin yapılacak işlere engel teşkil etmesine izin verilmemesini, bu konuda teknik çalışma grubu oluşturulabileceğini sözlerine ekledi.