Apartman ve sitelerde elektrikli araçlar için yeni dönem başlıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Apartman ve sitelerde elektrikli araçlar için yeni dönem başlıyor
Doviz.com
11.03.2025 12:49

Elektrikli araç kullanımının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, şarj altyapısının geliştirilmesi için önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu için ruhsat alma zorunluluğunu kaldırdı.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde önemli bir güncelleme yapıldı.

Yeni düzenlemede yönetmeliğin 59. maddesine eklenen ibareyle, apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj üniteleri için yapı ruhsatı alma zorunluluğu kaldırıldı.

Düzenlemeye göre şarj cihazı kurulumu için kat maliklerinin 4/5’inin onayı yerine yalnızca yarısından fazlasının onay vermesi yeterli olacak. Böylece, şarj altyapısının yaygınlaşması hız kazanacak.

Müstakil evlerde ise şarj cihazı kurulumları tamamen ev sahiplerinin tasarrufuna bırakıldı. Eğer kurulum, ortak alanları veya diğer maliklerin haklarını etkilemiyorsa, ev sahipleri diledikleri gibi şarj ünitesi kurabilecek.

Bakanlık yetkilileri ayrıca elektrikli araçların sıradan bir prizle bile şarj edilebileceğini ve her araç sahibine 22 kW güç tahsis edilmesine gerek olmadığını belirtti.

Yönetmelikte yapılan değişiklik

Resmi Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişikliği şu şekilde:

"MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 59. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan 'kendi ihtiyacı için yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri' ibaresinden sonra gelmek üzere 'site ve apartmanların ortak otopark alanlarında elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için yapılması zaruri olan elektrik tesisatı' ibaresi eklenmiştir."

İLGİLİ HABER Elektrik zammı, elektrikli araçların şarj fiyatlarını nasıl etkileyecek? EPDK, elektrik tarifelerine bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 38 zam yaparken, yeni elektrik tarifesiyle birlikte 88.5 kWh’lık elektrikli otomobilin aylık şarjı da 823 liraya yükseldi.
REKLAMI KAPAT X