Araç muayene raporu açıklandı: En fazla kusur hangi aksamlarda?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Araç muayene raporu açıklandı: En fazla kusur hangi aksamlarda?
Doviz.com
09.02.2025 21:07

Türkiye’de araç muayene süreci kapsamında 2024 yılında toplam 312 muayene istasyonunda 12 milyon 559 bin 180 aracın kontrolleri gerçekleştirildi. Araçların büyük bir kısmı hafif kusurlu bulunurken, milyonlarcası ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak değerlendirildi ve trafiğe çıkmalarına izin verilmedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü verilerine göre, araç muayeneleri Bakanlık koordinasyonunda yürütülüyor ve süreç kamu-özel sektör işbirliğiyle yönetiliyor. Türkiye genelinde 214 sabit, 75 seyyar, 18 seyyar traktör ve 5 motosiklet muayene istasyonu olmak üzere toplam 312 noktada hizmet veriliyor.

Bu istasyonlarda muayeneye giren 12 milyon 559 bin 180 aracın 8 milyon 961 bin 119’u hafif kusurlu, 3 milyon 233 bin 257’si ağır kusurlu, 153 bin 612’si emniyetsiz ve 211 bin 192’si kusursuz olarak değerlendirildi. Trafik güvenliği açısından hayati önem taşıyan bu denetimlerde, özellikle fren sistemleri, fren kuvvetleri, araç lambaları, emniyet kemerleri, geri vites lambaları, ön fren hortumları, yakıt sistemleri ve yolcu araçlarındaki koltuklar en fazla kusur tespit edilen bileşenler oldu.

Muayeneler Trafik Güvenliği İçin Büyük Öneme Sahip

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünya genelinde trafik kazalarının en büyük nedeninin sürücü hataları olduğunu, ancak araçların teknik kusurlarının da kazalara sebebiyet verdiğini belirtti. TÜVTÜRK araç muayene sistemiyle bu kusurların tespit edildiğini ve düzeltilerek trafiğe güvenli araçların çıkmasının sağlandığını vurguladı.

Bakanlık tarafından düzenlenen ve operasyonları denetlenen TÜVTÜRK araç muayene sisteminin önemine değinen Uraloğlu, “Araçlardan kaynaklı teknik hataların tespit edilmesi ve bu kusurların giderilerek araçların trafiğe güvenle çıkmasında çok önemli bir rol üstleniyoruz. Bu sayede trafikte teknik kusurları olan araçların seyir halinde olmasının önüne geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muayene sürecinde ağır kusurlu veya emniyetsiz olduğu tespit edilen araçların trafikte oluşturabileceği riskler göz önünde bulundurularak, bu araçların kusurları giderilmeden onay almasının mümkün olmadığını belirtti. Ağır kusurlu veya emniyetsiz olarak tespit edilen araçlar, gerekli tamir ve bakımları yaptırdıktan sonra tekrar muayene edilerek onay alabiliyor. Böylece trafiğe çıkması sakıncalı görülen araçların kontrolsüz bir şekilde yola devam etmeleri engelleniyor.

TÜVTÜRK’ün gerçekleştirdiği bu muayeneler sayesinde her yıl Türkiye’de ortalama 100 binin üzerinde trafik kazasının önüne geçildiğini ifade eden Uraloğlu, teknik olarak güvenli hale getirilen araçların sadece trafik güvenliğine değil, çevresel faktörler açısından da katkı sağladığını dile getirdi. TÜVTÜRK araç muayene sisteminin kara ulaşımı kaynaklı karbon emisyonunu azaltmada, yakıt verimliliğini artırmada ve araç işletme giderlerini düşürmede de önemli bir rol üstlendiğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X