Araştırma sonuçlandı: Kiracıların ne kadarı yasal sınırın üzerinde kira ödedi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Araştırma sonuçlandı: Kiracıların ne kadarı yasal sınırın üzerinde kira ödedi?
Doviz.com
21.05.2024 15:15

Areda Survey tarafından 1100 kişiyle yapılan araştırmaya göre kiracıların yüzde 86'sı son bir yılda resmi zam oranını aşan kira zamlarıyla karşılaştı.

Areda Survey araştırma şirketi Türkiye genelinde 1100 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Buna göre, kiracıların yüzde 86'sı son bir yılda resmi zam oranını (yüzde 25) aşan kira zamlarıyla karşılaştığını ifade etti.

Kiracı/ev sahibi tartışmalarında halkın yüzde 59'u kiracıların mağdur olduğunu düşünürken, anket katılımcılarının yüzde 92,1'i aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini söyledi.

Araştırma, kiraya verdiği gayrimenkulü olanların yüzde 59,3'ünün kira bedelini arttırırken ekonomik durum ve enflasyonu dikkate aldığını, yüzde 30,9'unun gayrimenkulün fiyatını belirlerken bölgeyi baz aldığını, yüzde 8,4'ünün tadilat gibi iyileştirmelere dikkat ettiğini, yüzde 1,5'inin de ulaşım imkanlarını incelediğini ortaya koydu.

Halkın yüzde 58,9'u ev sahibi veya kiracısıyla bir sorun yaşamadığını söylerken yüzde 41,1'i de sorun yaşadığını ifade etti. Ev sahibi ile sorun yaşayanların yüzde 45,5'i bu sorunun kaynağı olarak kira bedeli anlaşmazlığını, yüzde 20'si kiraya kanun dışı artış yapılmasını, yüzde 10,4'ü ev sahibinin kendisini çıkarmak istemesini gerekçe gösterdi.

Artan konut fiyatlarının ardından Türk halkının yüzde 9,8'i ev sahibi olmayı geleceğe bir yatırım olarak görürken yüzde 6,3'üne göre ev sahibi olmak ekonomik bir risk teşkil ediyor. Yüzde 4,5 katılımcı, ev sahibi olmayı büyük bir borç olarak tanımlarken, katılımcıların yüzde 2,2'si ise bu adımın mantıklı olmayacağını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 46,8'i konut sahibi olurken başvuracakları ödeme yönteminin kredi çekmek olduğunu belirtiyor. Yüzde 35'i nakit ödeme yöntemi ile ev sahibi olmayı tercih ederken yüzde 18,2'si firmaların vadeli ödeme planı ile ev sahibi olmayı tercih edeceğini belirtiyor.

Kaynak: Areda Survey

Türkiye genelinde bin 100 kişinin katıldığı 16 - 20 Mayıs tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile 'Areda Survey'in Profil Bazlı Dijital Paneli' kullanılarak gerçekleştirildi.

Şimşek: Devamı için sebep yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep olmadığını düşündüğünü belirterek, şunları söylemişti:

"Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine o düzenleme yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum."

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek yanıtladı: Kira artışında tavan sınır devam edecek mi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirttiği konuşmasında, kiralarda tavan sınırının devam edilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını ve fiyatların piyasada yönlendirilmesini istediklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X