Arjantin’de enflasyon 3 haneli rakamlara çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arjantin’de enflasyon 3 haneli rakamlara çıktı
Doviz.com
15.03.2023 10:08

Arjantin ekonomisi için daralma tahminleri gündemdeyken ülkede enflasyon da 3 haneli rakamlara çıkarak 1991'den sonraki en yüksek seviyeye ulaştı.

Arjantin’de yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE) geçen ay yüzde 100’ü aştı. Böylece Arjantin dünyanın en yüksek enflasyonlu ülkelerinden biri oldu.

Aşırı yüksek enflasyon, bu yılki başkanlık seçimleri öncesinde durgunluğa düşmesi beklenen ekonomi üzerinde ekstra baskı oluşturmaya devam etti.

Salı günü yayınlanan verilere göre, tüketici fiyatları şubatta bir önceki yıla göre yüzde 102,5 arttı. Böylelikle hiperenflasyon yaşanan 1991 sonundan bu yana enflasyonda en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici fiyatları geçen aya göre yüzde 6,6 arttı.

Gıda fiyatları, bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 10 artarak manşet enflasyondaki artışı körükledi. Verilere göre, Arjantinlilerin sofralarının temelini oluşturan sığır etinin maliyeti geçen ay Buenos Aires metropol bölgesinde yüzde 35 arttı.

Enflasyon, seçim üzerinde de etkili olacak

Enflasyon, bu yılki başkanlık seçimlerinde en önemli konulardan biri olacak. Krize eğilimli ekonomiyi istikrara kavuşturmakta başarısız olan iki siyasi parti de seçmenleri ikna etmekte zorlanıyor. Ancak anketlere göre seçmenlerin en büyük endişesi olan enflasyon, son ekonomik büyümenin ve düşük işsizliğin olumlu etkilerini bastırmış durumda.

Ülkenin solcu başkanı Alberto Fernandez ve bölünmüş koalisyonu, net bir strateji veya adayın arkasında birleşmek için mücadele ediyor. 2015-2019 arasında ülkeyi yöneten sağcı Mauricio Macri’nin koalisyonu ise tek bir adayın arkasında birleşmedi. Ayrıca bu hükümet enflasyon oranını iki kattan fazla artırarak yüzde 57’ye çıkardığı için seçmenin kuşkuları büyük.

Üçüncü bir aday olan Javier Milei ise Arjantin’in ulusal para birimi olarak pesoyu ABD doları ile değiştirme önerisi nedeniyle ivme kazanıyor.

REKLAMI KAPAT X