Arjantin Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Arjantin Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi
Doviz.com
12.03.2024 10:48

Yıllık enflasyonun yüzde 250'nin üzerinde olduğu Arjantin'de Merkez Bankası'ndan sürpriz bir hamle geldi. Buna göre banka, politika faizini yüzde 80'e düşürdü.

Arjantin Merkez Bankası, politika faizini dün akşam yüzde 100'den yüzde 80'e düşürdü.

Yıllardır yüksek enflasyon ve kur kriziyle mücadele eden Arjantin, aşırı sağcı ve özgürlükçü Javier Milei'nin geçen yıl devlet başkanı seçilmesinin ardından bütçe harcamalarını kısmaya başlamış ve sermaye kontrollerini kaldırabilmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir program hakkında görüşmeye başlamıştı.

IMF yüksek faiz istiyor

IMF, Arjantin'in para biriminin "bant içinde dalgalanma rejimi" kapsamında daha hızlı devalüe olmasını sağlamaya çalışıyor ve faiz oranlarını şu anda yüzde 250 civarında seyreden enflasyonun üzerinde tutmaya zorluyordu.

Banka ise pesoyu istikrara kavuşturmak için ihtiyaç duyduğu nakit stoğunun yeniden sağlanmasına yardımcı olmak amacıyla ülkenin Döviz piyasasından 9,6 milyar dolar satın aldığını öne sürdü.

Enflasyon yüzde 280'i geçebilir

Öte yandan Arjantin İstatistik Kurumu'nun da bugün şubat ayı enflasyon rakamlarını yayınlaması bekleniyor.

Ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın ay içinde yüzde 15 seviyesinde gerçekleşmesini, ocaktaki yüzde 21 seviyesinden düşmeye devam etmesini bekliyor. Yıllık bazda enflasyonun ise yüzde 280'i aşması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Bankacılar, ‘Arjantin'deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?’ sorusuna yanıt arıyor İstanbul Portföy Stratejisti Güzem Yılmaz Ertem, Türkiye'nin önemli iki büyük bankasında birkaç gündür Arjantin örneğinin çalışıldığını belirterek, “bankalar ‘Arjantin'deki bankacılık sistemi nasıl işliyor?' sorusuna yanıt arıyor" dedi.
Etiketler: Arjantin enflasyon faiz IMF
REKLAMI KAPAT X