Artan faizlere rağmen bireysel kredi kartı borçlanmaları 2,77 kat artış kaydetti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Artan faizlere rağmen bireysel kredi kartı borçlanmaları 2,77 kat artış kaydetti
Doviz.com
09.10.2023 12:59

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre kredi kartı ve nakit avansta faiz oranlarının artmasına rağmen bireysel kredi kartı borçlanmaları 2,77 kat artış kaydetti.

TCMB’nin eylül ayı faiz kararının ardından azami gecikme faiz oranı kredi kartında 3,11’e, nakit avansta 3,87’ye yükselmişti. Yapılan düzenlemeye göre 1 Ekim’den itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,26, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,02 olurken azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,56’ya, nakit avansta 4,32’ye yükseltilmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kredi kartı faizlerinde yeni oranları yayımladı Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun gösterge faizi 500 baz puan artışla yüzde 30 seviyesine çıkarmasının ardından kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranları için baz alınan referans oranı da yükseltti.

BDDK verilerine göre ise TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları eylül ayının son haftasında 965 milyar TL oldu. Bunların 429 milyar TL’sini taksitli, 536 milyar TL’sini taksitsiz borçlar oluşturdu. Böylelikle ağustostan itibaren yükselişte olan kredi kartı borçlanmaları, eylül ayında da artışını sürdürdü. Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 2,77 kat artış kaydederken; kredi kartı borçlanmalarında taksitsiz borçlanmaların yüzde 177, taksitli borçlanmaların ise yüzde 198 seviyesinde olduğu görüldü.

Taksitsiz kredi kartı borçlanmaları yükseldi

Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığında en çok artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında yaşandı. Ağustos ayında 480 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı borçlanması 29 Eylül verilerine göre 536 milyar TL’ye yükseldi. Taksitli kredi kartı borçlanmalarında da artış görüldü. Ağustos ayında 410 milyar TL olan borçlanma eylül ayında 429 milyar TL oldu.

“Kredi talebinde beklenen daralma gerçekleşmedi”

Encazip kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, bu artışlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Faizlerin artmasıyla birlikte aslında kredi talebinde daralma olması beklenirdi. Ancak tüketicilerin önemli bir çoğunluğu faiz oranlarının hala enflasyondan yüksek olduğunu düşünüyor dolayısıyla kredi büyümesi hala devam ediyor. Önümüzdeki günlerde TCMB faizlerinin yükselmesi bekleniyor, bu beklenti gerçekleşirse kredilerde daralma görmek ve tasarrufta artış görmek mümkün olacaktır. Yüksek faiz, kredi daralmasına neden olsa da ekonomik koşullar çerçevesinde faiz oranları enflasyon seviyelerinde olursa bu tasarrufu artırır ve tüketiciyi krediye değil mevduata yönlendirir.”

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan dijital cüzdan hamlesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dijital cüzdanlarla kolay ve güvenli ödemelerin önünü açıyor. TCMB'nin hazırladığı yeni tebliğ kapsamında, ödemeler alanında düzenlemelere ilk defa "dijital cüzdan" tanımı eklendi.
REKLAMI KAPAT X