ASELSAN ve ROKETSAN'ın tedarikçisi konkordato talebinde bulundu

Okuma Süresi: 2 Dakika
ASELSAN ve ROKETSAN'ın tedarikçisi konkordato talebinde bulundu
Doviz.com
28.07.2025 15:21

Savunma sanayiinin yerli projelerinde önemli rol üstlenen ve ASELSAN ile Roketsan gibi önde gelen kuruluşlarla uzun yıllardır çalışan FEMSAN, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu.

Türkiye ekonomisinde şirketlerin mali zorluklar yaşadığı ve konkordato başvurularının arttığı bir dönemde, konkordato krizi milli savunma sanayiinin en stratejik halkalarından birine ulaştı.

ASELSAN ve ROKETSAN gibi sektör devlerinin birçok kritik projesinde yerli motor ve eyleyici sistemlerini geliştiren FEMSAN Elektrik Motorları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile aynı gruba bağlı Mogeser ve Mopa Endüstriyel, mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulundu.

Mahkeme, şirketlere geçici mühlet verilmesine hükmederken, konkordato komiseri olarak Mali Müşavir ve İşletme Uzmanı Yasin Doğan’ın yanı sıra Bağımsız Denetçi Ayten Uğur ile İcra ve İflas Hukuku Uzmanı Melis Taşpolat Tuğsavul’u görevlendirdi. Mahkeme ilanında, konkordato kararına itirazı olan alacaklıların, kararın yayımlandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde itirazlarını sunabilecekleri belirtildi. Aynı ilanda, konkordato mühleti verilmesini gerektirecek bir hal bulunmadığını iddia eden alacaklıların delillerini mahkemeye sunarak talebin reddini isteyebilecekleri vurgulandı.

ASELSAN ve Roketsan’a sağlanan kritik bileşenler

Kuruluşunun üzerinden geçen 36 yıl içinde savunma sanayiinin yerlileştirme odaklı politikalarında aktif rol oynayan FEMSAN, özellikle ASELSAN’ın geliştirdiği SARP sisteminde kullanılan ve zırhlı araçların üzerine monte edilen uzaktan komutalı silah sistemlerinin eyleyici bileşenlerini üretmişti. Bu sistemde kullanılan yan ve yükseliş eksenleri eyleyicileri FEMSAN tarafından yerli olarak geliştirildiği için, bu alanda daha önce mevcut olan dışa bağımlılık ortadan kaldırılmıştı.

Şirketin bir diğer kritik katkısı, Türkiye’de geliştirilen mühimmatların hedefe yönlendirilmesinde kullanılan hassas güdüm kitlerinde ve güdümleme teknolojisinde kullanılan elektrik motorları olmuştu. Roketsan’ın MAM-L mühimmatına entegre edilen motorlar FEMSAN tarafından geliştirilmiş, ASELSAN’ın Hassas Güdüm Kiti projesinde de görev alınmıştı. Ayrıca Roketsan’ın yürüttüğü AKYA Milli Torpido projesinde itki sistemlerinden sorumlu olan FEMSAN, bu projede ilk kez 7 fazlı elektrik motorunu ve kontrol sistemlerini tamamen Türk mühendisliği ile tasarlamış ve üretmişti.

Savunma platformlarında FEMSAN imzası

FEMSAN’ın ürün portföyü, yalnızca mühimmat sistemleriyle sınırlı kalmamış, aynı zamanda insansız hava araçlarında kullanılan alternatörlerin yerli üretimini de gerçekleştirmişti. Şirket, ANKA platformunda yer alan SERVO motor geliştirme projelerinde ve TUSAŞ tarafından geliştirilen GÖKBEY genel maksat helikopterinde de aktif rol oynamıştı. Bu süreçte özellikle kalifikasyon çalışmaları, yerlileştirme çabaları ve sistem entegrasyonu gibi alanlarda teknik uzmanlığı ile öne çıkan FEMSAN, bugüne kadar savunma sanayiinin çeşitli kritik sistemlerine yerli çözümler sunmayı sürdürdü.

İLGİLİ HABER Konkordato ve şirket iflasları ikiye katlandı Artan maliyetler sonrası konkordato ve iflas kararları yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı döneminin iki katına ulaştı.
REKLAMI KAPAT X