Asgari ücret için ikinci toplantı bugün yapılacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret için ikinci toplantı bugün yapılacak
Doviz.com
14.12.2022 08:34

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılacak ikinci toplantıda, ekonomik raporların komisyonla paylaşılması ve zam pazarlığının çerçevesinin belirlenmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün gerçekleştirecek. Toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bugün saat 14:00'da gerçekleştirilecek.

Pazarlık çerçevesinin belirlenmesi açısından önem taşıyan bu toplantıda, temel ekonomik verilerin masaya yatırılarak, tarafların ilk rakamları telaffuz etmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında gerçekleştirilen ilk toplantıda işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yapmıştı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının asgari ücret anketinin sonuçları komisyonla paylaşıldı. Ankette, yeni yılda kamuoyunun asgari ücret ortak beklentisinin 7 bin 845 lira olduğu bilgisine yer verildi.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2022 yılı için yapılacak zammı belirleyen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçtiğimiz sene ilk toplantısını 1 Aralık'ta gerçekleştirmiş ve yeni asgari ücret 16 Aralık tarihinde açıklanmıştı.

Bu sene ise, 2023 yılı için ise Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 7 Aralık, ikinci toplantısının ise 14 Aralık tarihlerinde yapılacağı duyuruldu. Ancak 2023 yılı için geçerli olacak asgari ücret rakamının tam olarak ne zaman açıklanacağı bilinmiyor.

Sendikaların talepleri

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret zam pazarlığına 7 bin 785 TL'den başlayacaklarını ifade ederken; DİSK asgari ücret talebinin 13 bin 200 TL, Hak-İş ise 10 bin TL olduğunu duyurdu.

Asgari ücretle ilgili son gelişmeler

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücretin çalışma hayatında yaygın ücrete dönüştüğüne dikkati çekerek, "Belirlediğimiz sadece asgari ücret değil. Aslında emekçilerin yüzden 40'ının geçim ücretini belirliyoruz. Bu bir asgari ücret olmaktan çıkmış durumda." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise, vatandaşı enflasyon altında ezdirmeyeceklerini yineleyerek, "Özellikle bu olağanüstü ekonomik şartlardan geçerken, vatandaşımızın hayat pahalılığı karşısında alım gücünü azaltmayacak tedbir alınacaktır." ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise, "Ekonomideki makbul dengelere dikkat edilmesi önemlidir. Ama hiçbir gerekçe insanın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesinden daha önemli değildir." dedi.

Etiketler: asgari ücret
REKLAMI KAPAT X