Asgari ücret maratonu başlıyor: Şirketler 2024 için ne planlıyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücret maratonu başlıyor: Şirketler 2024 için ne planlıyor?
Doviz.com
28.11.2023 15:52

Kritik asgari ücret görüşmeleri öncesinde, çalışanlarına iki kere zam yapan şirketlerin oranının yüzde 67'den önümüzdeki yıl yüzde 33'e gerilemesinin beklendiği bildirildi.

Yeni yıl zammına sayılı günler kala Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştireceği bildirildi.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantı tarihi açıklandı.

Asgari ücrette görüşme takviminin de belirleneceği toplantı öncesinde Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin (PERYÖN) yeni yıl ücret artışlarının konuşulduğu webinarında ise şirketlerin zam uygulamaları ele alındı.

MERCER Türkiye ve Doğu Akdeniz Üst Yöneticisi (CEO) Dinçer Güleyin, MERCER araştırmalarından hareketle ücret artış ve yan hak trendlerini geçmiş yıllar ile kıyaslayarak gelecek yıl beklentileri açısından değerlendirdi. Güleyin, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

"Şirketlerin 2022’de yüzde 63’ü, 2023’te ise yüzde 67’si yılda iki kere çalışan ücretlerine zam yaptı. Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022’de 34, 2023’te ise 26 idi.

2024’e baktığımızda ise şirketlerin yüzde 59’unun yıl içerisinde bir kez, yüzde 33’ünün iki kez, yüzde 8’inin ise üç kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler."

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan'dan "asgari ücrete tek zam" sinyali Bakan Işıkhan, 2024'te geçerli olacak asgari ücrete ilişkin tek zam sinyali vererek, “Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Müdür ile yeni mezun farkı daraldı

Şirketlerin yüzde 79’unun ocakta zam planladığını, yüzde 32’sinin ikinci veya üçüncü zam için temmuz ayını değerlendirdiğini de dile getiren Güleyin, Avrupa ülkelerinde üniversiteden yeni mezunlar ile genel müdür ücretleri arasındaki fark daha azken Orta Doğu ülkelerinde bu farkın daha fazla olduğunu belirtti. Türkiye'de ise söz konusu farkın 2021’de 17 kat seviyesindeyken, 2023’te 13 kata kadar düştüğünü bildirdi.

İLGİLİ HABER Yeni asgari ücrete yönelik konuşulan son rakamlar Türkiye’de milyonlarca insanın hayatını yakından ilgilendiren asgari ücret için bazı rakamlar dillendirilmeye başladı. İşte asgari ücrete yönelik konuşulan son rakamlar...
REKLAMI KAPAT X