Asgari ücrete yönelik beklentilere 'dolar kuru' revizesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücrete yönelik beklentilere 'dolar kuru' revizesi
Doviz.com
08.06.2023 12:07

Asgari ücrete yönelik ara zam için geri sayım başlarken, döviz kurunda yaşanan hareketlilik nedeniyle beklentiler de revize ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kurulan kabinenin ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarına başlayacağını söylemişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın da bu bağlamda önümüzdeki günlerde işçi ve işveren temsilcilerini davet etmesiyle yeni asgari ücret tespit sürecini resmen başlatması bekleniyor.

Habertürk'ün haberine göre, asgari ücretle ilgili gayri resmi ilk temas ise TÜRK-İŞ ve TİSK heyetlerinin yeni Çalışma Bakanı Işıkhan’a yapacakları "hayırlı olsun" ziyaretinde gerçekleşecek.

TİSK’in ise komisyonda, asgari ücret desteğinin 2016'daki gibi brüt asgari ücretin en az yüzde 6’sı oranına çıkartılarak devam ettirilmesini talep etmesi beklenirken, Kurban Bayramı’ndan önce de yeni asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor.

Kur nedeniyle farklı asgari ücret tutarları gündeme gelebilir

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise seçim öncesi yaptığı açıklamalarda asgari ücretin yaklaşık 500 dolar olacağını ifade etmişti.

Ancak, döviz kuru bugünlerde yeniden hareketlendi. Buna göre, yılbaşındaki 455 dolar seviyesinin korunabilmesi için bile net asgari ücretin en az 10 bin 600 lira olması gerekiyor.

Döviz kuru çok hızlı hareket ettiği için 500 dolar salı günkü kurla 10 bin 800 lira iken, dünkü kurla 11 bin 600 lira oldu. Kurdaki oynaklığın komisyon toplantıları boyunca bu şekilde devam etmesi halinde çok farklı asgari ücret tutarlarının da gündeme gelebileceği belirtiliyor.

TIKLAYIN: Akbaşoğlu: (Asgari ücrette) İnsanlarımızın beklentisi mutlaka karşılanacak

REKLAMI KAPAT X