Asgari ücrete yönelik işçi ve işveren temsilcilerinden ilk değerlendirmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Asgari ücrete yönelik işçi ve işveren temsilcilerinden ilk değerlendirmeler
Doviz.com
20.06.2023 11:49

Yeni asgari ücretin net 11 bin 402 TL olarak açıklanmasının ardından, işçi ve işveren temsilcileri yeni zammı değerlendirdi.

Buna göre, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Geçen yıl ara zamda yüzde 30 civarı zam verilmişti. Bugün yüzde 34. Asgari ücreti artırıp enflasyon belli bir noktaya gelmezse önemi kalmıyor." dedi.

Atalay toplantı sonrasında ise asgari ücretin dolar bazında 486 dolar ile tarihin en yüksek seviyesinde olduğunu söyledi.

İşvereni temsil eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise asgari ücrete yönelik şunları kaydetti:

"Süreç boyunca hep beraber azami gayret gösterdik. Dengeli rakam için çalıştık. İmkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak rakama 'evet' demenin memnuniyeti içindeyim. Üçlü mutabakatla asgari ücreti tekrar güncelledik. Bu birliktelikten de memnuniyet duyuyoruz. İşverenler olarak zorlu dönemeçlerden geçiyoruz, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız."

Asgari ücrette kim, ne talep etmişti?

Asgari ücrette ara zam görüşmeleri başlamadan önce kamuoyunda bazı rakamlar gündeme gelmişti.

Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücrete temmuz zammı “Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Bakan Bilgin'den asgari ücret ve memur maaşı açıklaması Katıldığı bir televizyon programında Bakan Bilgin, asgari ücretin 500 doların altında olmaması yönündeki söylemini yenilerken, temmuz ayında memurlara refah payı ve enflasyon farkı verileceğini açıkladı.

Eski bakanın bu açıklamasının ardından kamuoyunda asgari ücretin dolar bazında ele alınması eğilimi öne çıkmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) Mustafa Gültepe de asgari ücret ile ilgili Habertürk yayınında yaptığı değerlendirmede 300-400 dolarlık seviyenin korunması gerektiğini ifade etmişti. Gültepe "Asgari ücretin 500 dolar olduğu noktada firmaların rekabetçiliğini koruyabileceği teşvikler ortaya konması lazım” açıklamasında bulunmuştu.

İLGİLİ HABER TİM: Asgari ücret maksimum 300-400 dolar olmalı Asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği söylemlerine karşı ihracatçılardan da asgari ücrete yönelik bir çağrı geldi.

Ancak dolar bazında asgari ücretin ele alınmasına iş dünyasından karşı çıkışlar da gelmişti.

Buna göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Türkiye’de asgari ücret Türk lirası bazında güncellenmelidir. Türkiye’deki istatistikler, rakamlar dikkate alınarak bu yeni rakam oluşturulmalıdır. Yabancı para birimine bağlı olarak bir asgari ücret güncellenmesinin son derece sakıncalı olduğunu ve kesinlikle doğru olmadığını düşünüyorum" demişti.

İLGİLİ HABER İTO Başkanı Avdagiç'ten asgari ücret zammına yönelik yeni öneri İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücrete ilk 6 aydaki TÜFE kadar zam yapılmasının makul olacağını söyledi.
REKLAMI KAPAT X