Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu: Beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu: Beklenti ne yönde?
Doviz.com
10.06.2023 12:17

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere ilk toplantısını yapacağı tarih belli oldu.

Buna göre, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran'da başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Beklenti ne yönde?

Asgari ücret artışına yönelik genel beklenti, seçim öncesinde söylemleri artan 500 dolarlık bir seviyeye çıkarılması. Buna göre dolar/TL’nin etkisiyle asgari ücretin yaklaşık 11.500 seviyelerinde olması bekleniyor. Ancak, komisyon toplantılarının sonunda dolar kurunun hangi seviyede olacağı bilinmiyor.

Son olarak aldığı kulis bilgisini paylaşan Fatih Portakal da asgari ücretin 11.500 lira seviyelerinde olacağını duyurmuştu.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette heyecanlı bekleyiş: Kulislerde konuşulan ilk rakamlar neler? Milyonlarca çalışan asgari ücretin artırılması için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıya çağırılmasını bekliyor. Peki kulislerde konuşulan ilk rakamlar neler?

Mevcut asgari ücret net 8 bin 506 lira

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İLGİLİ HABER Akbaşoğlu: (Asgari ücrette) İnsanlarımızın beklentisi mutlaka karşılanacak AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, memur-emekli maaşı ve asgari ücret zammıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanlarımızın beklentisi mutlaka karşılanacak” dedi.
REKLAMI KAPAT X