Asgari ücrette pazarlık süreci önümüzdeki hafta sona erecek. Peki, taraflar anlaşamazsa ne olacak, süreç nasıl sonuçlandırılacak? İşte detaylar..
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu hafta 3 toplantı gerçekleştirirken üç toplantıda da taraflar ortaya bir rakam koymadı.
Üçüncü toplantının ardından işçi tarafını temsil eden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücrette işçilerin talebinin 29 bin 583 lira olduğunu duyurdu.
“Asgari ücret ikili mutabakatla belirlenebilir”
Türk-İş’in talebinin ardından TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ise bu yıl asgari ücretin ikili mutabakatla sonuçlanabileceğine dikkati çekti.
Kılıç, konuyla ilgili paylaşımında, “Önümüzdeki hafta TİSK, buna karşı bir rakam getirecek, arada bir uzlaşı sağlanamaz ise önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da ikili mutabakatla yani hükümet ve işveren ile bir asgari ücret çıkacak" dedi.
Dördüncü toplantı için taraflara çağrı yapılacağını da aktaran Kılıç, "Bu toplantıya taraflar katılacak. İşveren karşı teklifini masaya getirecek. Eğer bir anlaşma sağlanamaz ise o gün daha önceki yıllarda olduğu gibi Türk-İş toplantının devamına katılmayacak ve muhtemelen toplantıyı terk edecek. Daha sonrasında hükümet ve işveren bu konuda ortak bir noktaya gelirse, onlar rakamı açıklayacak" dedi.
Asgari ücret nasıl belirleniyor?
Asgari ücreti yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.