Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün yapılacak

Okuma Süresi: 3 Dakika
Asgari ücrette üçüncü toplantı bugün yapılacak
Doviz.com
20.12.2022 08:34

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını bugün gerçekleştirecek. Bu toplantıda, yeni asgari ücret için ilk rakamların belirlemesi ve işçi ile işveren taraflarının rakamlar üzerinde pazarlık etmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını ise bugün saat 14:00'da gerçekleştirecek.

Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenen ilave verilerin de görüşüleceği toplantıda, işçi ve işveren taraflarının rakamlar üzerinde pazarlık etmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde toplanan komisyonda, ilk iki toplantıda işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık etmişti.

Basına kapalı gerçekleşen ilk toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının asgari ücret anketinin sonuçları komisyonla paylaşılmış, ankette yeni yılda kamuoyunun asgari ücret ortak beklentisinin 7 bin 845 lira olduğu bilgisine yer verilmişti.

Temel ekonomik verilerin masaya yatırıldığı ikinci toplantının ardından kameraların karşısına geçen TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Kavlak ise, "Bu toplantıda rakam konuşulmadı." ifadesini kullanırken, TİSK Genel Sekreteri Koç "Nihai rakam için yeniden toplanacağız." demişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, asgari ücret konusunda salı gününden sonra Türkiye için olumlu bir uzlaşma haberini paylaşacaklarını ümit ettiklerini belirterek, "Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Bu sebeple bugün komisyonun yapacağı açıklamalar yakından takip edilecek.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Asgari ücretin nasıl belirlendiğine dair daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, "Asgari ücret nedir? Nasıl belirlenir?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Gelir vergisi indirimi ve asgari ücret desteği de masada

Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, öncelikle pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor. Bunun yanında, refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Bu rakamsal talebin yanında, gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında bulunuyor.

İşveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücrete dair rakam paylaşmamakla birlikte, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor. Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasını, yeni istihdam yaratılmasını ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023'te de sürdürülmesini talep ediyor.

REKLAMI KAPAT X