Astana'da kritik gün: Toplantının konusu ne olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Astana'da kritik gün: Toplantının konusu ne olacak?
Doviz.com
20.06.2023 10:39

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran'ın Dışişleri Bakan Yardımcıları bugün bir araya geleceği 4'lü toplantı, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün gerçekleştirilecek. Peki toplantının konusu ne olacak?

Ankara ile Şam arasında 11 yılın ardından ilk temas geçtiğimiz yıl 28 Aralık tarihinde gerçekleşmişti.

Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları bir araya gelmiş, ardından Dışişleri Bakan Yardımcıları ve Dışişleri Bakanları da Moskova’da görüşmüştü. Dışişleri Bakan yardımcıları arasındaki görüşme ise bugün Astana'da yapılacak.

Toplantının konusu ne olacak?

4'lü heyetin ilk toplantısında, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için atılacak somut adımlar ele alınacak. Türkiye terörle mücadele, siyasi çözüm, sığınmacıların gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşleri ile ilgili kararlılığını bir kez daha vurgulayacak. Şam yönetiminin Türkiye’nin öncelikleri ile ilgili tavrı sürecin ilerlemesi konusunda belirleyici olacak.

Son görüşme 10 Mayıs’taydı

Süreç ilk olarak Türkiye-Rusya ve Suriye rejimi arasında başlamıştı. Savunma Bakanları ve İstihbarat Başkanları'nın ilk görüşmesinin ardından sürece İran da dahil olmuştu. 4 ülkenin dışişleri bakan yardımcıları, 3-4 Nisan'da Moskova’da görüşmüş; temaslar, 25 Nisan’da savunma bakanları ve istihbarat başkanları arasında sürmüştü.

4 ülkenin dışişleri bakanı ise görüşmeler sonunda Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için yol haritası hazırlanmasına karar vermiş, bu kapsamda; dışişleri bakan yardımcıları, savunma bakanlığı ve istihbaratın katılımıyla dörtlü komite kurulması kararlaştırılmıştı.

İLGİLİ HABER Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik zirve 20 Haziran'da gerçekleştirilecek Rus RIA Novosti haber ajansı, İran, Rusya, Türkiye ve Suriye'nin dışişleri bakan yardımcılarının 20 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya geleceğini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X