Atilla Yeşilada: Emekli ikramiyesi ve zamlar, yazın enflasyonu patlatacak!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Atilla Yeşilada: Emekli ikramiyesi ve zamlar, yazın enflasyonu patlatacak!
Doviz.com
06.05.2023 22:21

Ekonomist Atilla Yeşilada, “İşin talep boyutu da var. Yaza baktığımızda; herkese zam yapılmış, 3 milyon insana emekli ikramiyesi ödenmiş, enflasyon yine patlayacak” uyarısını yaptı.

 

Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye gündemi değerlendiren Yeşilada, ''Türkiye'de döviz kuruyla enflasyon arasında bağlantı var, döviz kurunu baskılayınca enflasyon da yavaşlıyor. Bence en önemli sebebi; TÜİK hile yapıyor, bu kadar basit. Hile yaptığı da çok belli, bütün kadro değiştiriliyor, ikincisi artık teknik detaylarını veremiyor enflasyonun, çünkü verse başkaları sağlama yapacak, kontrol edecek o verileri ve doğru olmadığı görülecek.” şeklinde konuştu.

 

İktidarın devam etmesi halinde gerçek enflasyonun 80%'leri bulacağını söyleyen Yeşilada, “Biz enflasyonun nabzını 'çekirdek enflasyon' diye bir alt göstergeyle ölçeriz, bunu da TÜİK yayınlıyor, oralarda hızlanma var. İkincisi, dünyanın her yerinde mal fiyatları çok çabuk düşer, çünkü sanayi üretimi verimlidir ama hizmet fiyatları düşmez, çünkü insan faktörü var, hizmet fiyatları düşmüyor Türkiye'de. Üçüncüsü, enflasyonun bir talep boyutu var, yani insanlar daha fazla mal ve hizmet talep ederse enflasyon yükselir. Yaz aylarına baktığımızda; herkese zam yapılmış, 3 milyon insana emekli ikramiyesi ödenmiş, enflasyon patlayacak yine. Şu andaki hilelerle birlikte yeni hileler yapmazlarsa, eğer bu iktidar başta kalırsa sonbahar-kışa doğru resmen 60'a gidiyoruz, hakikisi 80'i aşar.” dedi.

Nureddin Nebati'nin 45% enflasyon sözünü de değerlendiren Yeşilada: ''dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir tarihte ‘büyümeden ödün vermeden’ enflasyon düşürülemedi, dolayısıyla kendisine başarılar diliyorum. Türkiye'de büyüme çok hızlı, çünkü seçim kazanmak için ekonomiyi büyütmek zorundalar, bunun için de akla gelen her yöntem deneniyor; bedava krediler, inşaat sektörünü pompalamaya kadar. Bunun sonucu olarak yalnız enflasyon değil cari açık da artıyor. Böyle devam ederse; birincisi, enflasyon yüzünden kimsenin maaş ve ücreti mal ve hizmet satın almaya yetmeyecek. İkincisi, dış açığı finanse edemeyeceğiz ve Türkiye de iflas eden ülkeler kervanına katılacak. Bütün bunlar eğer Sayın Erdoğan ve Nebati başımızda kalırsa bu kış başımıza gelecekler.” şeklinde konuştu.

 

REKLAMI KAPAT X